Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hyresgästerna vill ha tydliga besked

  Många frågor och fortsatt oro. Hyresgästerna på Pennygången tycker inte att brevet från fastighetsägaren ger det besked som de hoppats på.

  - Visst låter det bra att Stena fastigheter nu vill ha dialog, men först måste vi få veta vad dialogen ska handla om, säger Daniel Carlenfors.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han är en av de boende som på tisdagskvällen hade sökt sig till en lokal i området för att diskutera informationsbrevet från fastighetsägaren.

  Liksom flera andra i nätverket Pennygångens framtid efterlyser han ett tydligt besked från Stena fastigheter om målet med renoveringen.

  - Utgångspunkten måste vara att alla som i dag bor på Pennygången ska kunna bo kvar. Då är vi gärna med och diskuterar, säger Mattias Axelsson.

  Men hyresgästerna har inte uppfattat några sådana signaler från fastighetsägaren. De nya uppgifterna om att husen är i sämre skick än man tidigare trott skapar snarare oro för ännu dyrare renovering.

  - Brevet är oklart skrivet och väcker många frågor, säger Catharina Thörn.

  Hon tycker också det vore på sin plats att Stena fastigheter gav besked om vad som nu händer med rättsprocessen. Frågan om renoveringen av lägenheterna på Pennygången har behandlats av hyresnämnden och ska prövas av hovrätten.

  Hyresgästerna reagerar även på att fastighetsägaren verkar ha så bråttom och kallar till möten redan denna vecka.

  - Stena fastigheter måste förstå att dialog tar tid. Om företaget verkligen vill ha en dialog måste de lyssna och se till att skapa förtroende hos oss boende, säger Mattias Axelsson.

  Det finns en utbredd misstänksamhet runt bordet. Efter den utdragna kampen mot planerade hyreshöjningar på 60 procent undrar flera varför Stena fastigheter nu plötsligt vill ha samtal.

  - Vi måste få veta hur fastighetsägaren ser på framtiden. Vad betyder det till exempel att Pennygången ska ingå i ett större program med nya hus i området, säger Håkan Burden.

  Han berättar om den oro och osäkerhet som redan fått många att flytta. Av drygt 50 lägenheter i etapp 1 är i dag bara sju eller åtta bebodda. Övriga hyresgäster har lämnat Högsbohöjd av rädsla för kommande hyreshöjningar.

  - Drömscenariot är att Stena fastigheter tar chansen och utnyttjar den sociala resurs som finns i området. Med hjälp av oss som är engagerade skulle Pennygången kunna bli modell för hur miljonprogrammen ska upprustas, säger Daniel Carlenfors.

  Till onsdag kväll har nätverket Pennygångens framtid kallat alla boende till stormöte.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.