Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Stadshuset i Mölndal fyller 50 år.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Huset firar jämn födelsedag

  Rejält byggd. Tidstypisk, men med vissa ventilationsproblem. Så beskrivs 50-åringen Mölndals stadshus.

  – Det tog väldigt lång tid innan vi fick ett stadshus. Planeringen startade redan på 20-talet, men den svaga ekonomin försenade bygget, säger Lars Gahrn, doktor i historia och expert på just Mölndals historia.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Mölndals stadsfullmäktige önskade ett rymligt stadshus med plats för samtliga förvaltningar. Byggnaden skulle placeras centralt, mellan Mölndalsån och Fässbergs kyrka. När kung Gustav VI Adolf invigde Gunnebo slott 1952 förevisades marken. Fyra år senare togs beslut om bygget och inflyttningen påbörjades hösten 1960.

  10 januari 1961 beskrev GP:s reporter Grafer det arbete som arkitekterna Åke Ahlström och Gösta Edberg gjort på följande sätt: ”en mycket välbalanserad byggnad, där de med sober smak arbetat med enbart ädla material, såsom natursten, koppar o.dyl. …Dess utformning verkar stå sig över alla tidsbestämda stilar”.

  – Stadshuset är väldigt tidstypiskt och på den tiden byggde de väldigt bra och rejält. Jag uppskattar väl interiören något mer än exteriören, säger kommunchefen Jan Persson.

  I dag firas jubilaren, 50 år efter det första stadsfullmäktigemötet, av de omkring 250 personer som arbetar där. Men de problem som fanns för ett halvt sekel sedan är nu tillbaka. Två förvaltningar, vård och omsorg och arbets- och familjestöd håller till på andra platser i Mölndal, vilket också gäller delar av gatukontoret och serviceförvaltningen. I stort sett sitter det en person per rum.

  – Nyare kontorshus är mer flexibla och en del verksamheter skulle fungera i mer öppna lösningar. Jag har en ambition att få in alla förvaltningsledningar i huset, säger Jan Persson.

  I övrigt anser han att huset mår väl, om än med vissa ventilationsbekymmer. De många fönstren ger ibland väl mycket värme under sommaren. Och han tror fortsatt på en plats för 50-åringen i en något mer glamorös miljö.

  – Det är flera från filmbranschen som hört av sig och vill spela in här.

  Senast stadshuset visades upp för en bredare allmänhet var i SVT:s succéserie Starke man.