Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

hörlurar

Hur jämställt ser det ut i lurarna?

Jämställdhet på festivalscenerna går trögt. Nu vill nätverket 50/50 att musiklyssnarna ska kolla hur det ser ut på deras egna listor.

Knappt en femtedel av akterna på de svenska festivalerna förra året var kvinnodominerade. Inför denna sommar diskuterade nätverket 50/50, som består av studieförbund och kulturföreningar, hur man skulle kunna förbättra statistiken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är svårt att gå direkt på stora bolag, men de bygger ju sina bokningar på publikintresse, så vi tänkte att man kan gå till var och en. Man kanske inte är medveten hur jämställdheten ser ut, säger Astrid Ekermo, Kultur i väst, en av organisationerna i nätverket.

Musiklyssnarna uppmanas att leta upp de tio senast spelade artisterna, räkna hur många av dessa som är kvinnor eller grupper med övervägande delen kvinnor och sedan lägga ut siffran på sociala medier med hashtagen #5050listan.

- Ett lekfullt sätt att få folk att tänka till, säger Astrid Ekermo.

För den som vill upptäcka fler kvinnliga artister har nätverket gjort en Spotifylista, Artistlistan, att hämta inspiration från, där finns musik av och med 600 svenska kvinnliga artister.

Kampanjen startar på torsdagen under jämställdhetskonferensen Nordiskt forum i Malmö.

- Jag hoppas att den sprider sig. Under sommaren kommer vi att göra en liten raid på olika festivaler.

Hur ser din egen låtlista ut?

- Jag kollade på hur den såg ut innan vi började prata om kampanjen. Det var fyra kvinnor och sex män. Men nu jag har hittat flera spännande artister på Artistlistan som jag tycker är bra.

Mest läst