Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Hundratals visade skägget

Att odla skägg är trendigt. Och skäggisarna gillar uppmärksamhet. Det har männen bakom Skäggbloggen passat på att utnyttja.

Skägget är mannens motsvarighet till smink. Det konstaterar journalisten Eric Thorsson. Han märker att allt fler skaffar skägg och är inte förvånad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Att odla skägg eller raka bort det är ett ganska enkelt sätt att förändra sitt utseende. Skäggen finns överallt nu för tiden, inte bara i konst- och hipsterkretsar utan också i till exempel finansvärlden. Så var det inte förut.

Själv har han haft skägg ganska länge, men när kompisen Axel Naver föreslog att de skulle starta en skäggblogg ihop för 2,5 år sedan tyckte Eric Thorsson ändå att ämnet var för smalt. Visst, att odla skägg är en sak. Men vem skulle läsa om skägg?

Många, visade det sig. Bloggen blev snabbt populär och till våren ska killarna ge ut en bok om svenska skägg.

– Skäggiga män gillar helt enkelt att läsa om andra skäggiga män, skrattar Eric Thorsson.

Men en bok om svenska skägg är ingenting utan bilder. Eric och Axel kontaktade därför en fotograf och annonserade ut en skäggfotograferingsträff via bloggen. Intresset blev minst sagt stort. Hundratals skäggiga göteborgare samlades vid Sharper of Sweden Barbershop i Linné för att få sina håriga hakor förevigade på söndagen.

En av dem var Fredrik Johansson. Han tycker att skägget får honom att se snäll och pålitlig ut.

– Men bara om det är välvårdat, säger han.

Christian Riedl håller med. Och han tycker att folk bemöter honom helt annorlunda sedan han skaffade skägg. De har blivit vänligare.

En annan skäggis som dyker upp till fototräffen hos barberaren är Henrik Tiblad. Men han ska inte bli fotograferad, han har ett annat mål. Det har nämligen gått tio år sedan han slätrakade sig senast och flickvännen Ulyana Shchur har aldrig sett honom utan skägg. Nu är det dags. Samtidigt som hundratals skäggon stoltserar med sina skägg ska Henrik Tiblad göra sig av med sitt.

– Det var en idé jag fick, jag ville se hur jag såg ut utan. Och nu kan man ju inte fega ur. Men det är jättenervöst, massa ångest, säger Henrik Tiblad.

Han lutar sig tillbaka i barberarstolen och blundar. En timme senare är skägget borta.

Vad tycker du om din nya pojkvän?

Ulyana Shchur blir tyst. Sedan skrattar hon.

– Alltså, jag trodde verkligen inte att det skulle kännas så annorlunda, men det gör det. Det kommer att ta tid att vänja sig, säger hon.

Själv är Henrik Tiblad glad, men chockad. Han vet inte riktigt om han är nöjd än. Chocken måste lägga sig först.

Sedan får vi se om han börjar odla skägg igen.

Mest läst