Hundratals tågade för att aldrig glömma Kristallnatten

Med facklor i hand och under tystnad gick flera hundra ut på gatorna i centrala Göteborg för att aldrig glömma nazismens dåd mot judarna under Kristallnatten för 80 år sedan.
– Det är inte ett avslutat kapitel i historien, säger Johanna Wigh från 9 novemberkommittén.

ANNONS
|

Tillsammans med en rad andra politiskt obundna organisationer anordnade kommittén under fredagskvällen ett fackeltåg där man samlade flera hundra personer vid Stora teatern och tillsammans gick till Gustaf Adolfs torg.

Det gjorde man för att aldrig glömma Kristallnatten. En historisk händelse som ägde rum natten mellan nionde och tionde november 1938, där hundratals judar dog och tiotusentals judiska män greps och skickades till koncentrationsläger av nazisterna. Dessutom plundrades synagogor och judiskt ägda butiker i Tyskland och var startskottet för en nazistisk terror mot judar under flera år.

Respektfullt fackeltåg

Tåget i centrala Göteborg tog sig fram i sakta mak under tystnad.

– Det är viktigt att uppmärksamma det här på ett respektfullt sätt eftersom det handlar om en allvarlig episod och då är det viktigt att inte göra det till ett tillfälle att skrika eller göra andra politiska poänger utan att man försöker respektera händelsen som den är, säger Johanna Wigh.

ANNONS

Med i tåget gick bland andra David Svarsjö och hans mor Eva för att hedra nazismens offer.

– Min pappa växte upp i Ungern under andra världskriget. Flera av mina släktingar drabbades av nazismens terror då. Det är en skrämmande utveckling i Sverige i dag. Det känns som det är tillbaka, folks minne är tydligen kort, säger David.

Antisemitism i dag

Påminnelsen om att antisemitismen lever kvar än i dag var en viktig aspekt, menar Johanna Wigh.

– Rasismen är på frammarsch runt om i världen. Så sent som för några veckor sedan skedde ett antisemitiskt terrordåd i USA, i Lund var det någon som attackerade någons hem och synagogan i Göteborg attackerades förra året. Det kan inte ses som ett avslutat kapitel i historien, säger hon.

När fackeltåget tagit sig till Gustaf Adolfs torg fick deltagarna lyssna till talare, bland annat 84-åriga Lisa Granér som flydde från Österrike under 30-talet.

– Våra liv förändrades i grunden. Att minnas Kristallnatten nu är mer angeläget än någonsin, sa hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS