Hundratals i protest mot alternativa fakta

Mot alternativa fakta, för vetenskapens roll i samhället. Under lördagen höjde människor runtom i världen sina röster i "March for Science". I Göteborg tågade hundratals människor för vetenskapen.

ANNONS
|

Taktfasta trummor leder vägen för manifestationen längs Avenyn. Göteborgsvindarna är starka, men aprilsolen har fått många att ta av sig mössorna. I täten för tåget går Katarina Östan, evenemangsproducent för Vetenskapsfestivalen.

– Vi vill uppmärksamma det alla vetenskapsmän och kvinnor gjort för oss genom tiderna. Utan dem hade vi inte varit där vi är i dag, säger hon.

"Älskar Einstein" står det på ett plakat en bit bakom henne, "In science we trust" på ett annat. Temat för Vetenskapsfestivalen som äger rum i Göteborg i maj är tillit.

– Mellan länder, mellan oss som människor. Det är så aktuellt, säger Katarina Östan.

ANNONS

Oron för att så kallade alternativa fakta ska utmana vetenskapens ställning i samhället finns hos många i tåget. Vid Götaplatsen berättar Jan Schmidtbauer Crona och Selma Crona om varför de vill visa sitt stöd för forskning och vetenskap.

– På olika håll i världen går det åt fel håll - vetenskapen smutskastas. Nu står vi inför klimathotet. Börjar vi ifrågasätta miljöproblemen är vi illa ute, säger Jan Schmidtbauer Crona.

Selma Crona håller med, men säger att det är viktigt att satsa på rätt forskning.

– Nu har vi ju mycket utsläpp för att vi har forskat fram bilar. Så all forskning är inte bra.

"March for science" genomförs under dagen på över 500 platser runtom i världen. I Sverige marscherar människor förutom i Göteborg i Stockholm, Umeå, Luleå och Uppsala. Bakom de svenska manifestationerna står en rad företag, organisationer och universitet.

Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet, gör sig redo att tala på Götaplatsen.

– Vetenskapens status är inte längre en självklarhet. Den här marschen är en början, men vi måste ständigt arbeta för att erövra den platsen, säger hon.

Stefan Bengtsson, rektor för Chalmers, håller med.

– Genom våra utbildningar kan vi föra vidare kunskap och verktyg till nästa generation, så att vi kan fortsätta att förstå betydelsen av vetenskap, säger han.

ANNONS

Stefan Bengtsson menar att universiteten har ett ansvar att föra vidare kunskap till hela samhället, och inte enbart de som läser universitetsutbildningar. Kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm säger att forskningen är viktig för hela Göteborg, inte minst för politiken.

– Ibland beskrivs politik och vetenskap som varandras motsatser - tyckande och fakta. Men vi vill pröva våra idéer med hjälp av vetenskaplig forskning, säger hon, och får stora applåder av publiken.

ANNONS