Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Hundratals donatorer vill hjälpa Kevin

Det tog tre dagar, sedan hade 500 nya donatorer anmält sig. I går fick han också veta att hans mamma får stanna i Göteborg. - Oh my god - jag är överväldigad!

Kevin Williams är trött efter dagens behandling på Sahlgrenska och blir alldelens tyst när han, per telefon, får veta det stora gensvar artikeln fått. Förutom att den är bland de mest lästa på gp.se i år så var det den tredje mest delade i tisdags med 851 delningar på facebook.

-Att den nått ut till så många, att det finns så många som vill göra skillnad för någon annan - det är fullständigt överraskande. Och överväldigande, säger han och lägger till.

- Jag ler nu, väldigt mycket!

Det var i tisdags som GP skrev om Kevin Williams, en 30-årig man med afrikanskt ursprung.

Kevin är sjuk i akut leukemi och behöver stamceller från en donator. En donator som i nuläget inte finns någon stans i världen, eftersom det är stor brist på donatorer med icke-europeiskt ursprung.

Kevins sjukdom går inte att bota med annat än en transplantation. Han behandlas på sjukhus och får även hemsjukvård.

När han blev sjuk kom hans mamma hit från USA och går kom det glädjande beskedet från migrationsverket: Shirley får stanna i sex månader för att vara tillsammans med sin son.

- Så i går blev det en gråtfest, säger hans vän Frida Feldt.

Många läsare reagerade när de läste om Kevins öde. Tobiasregistret, den enda registret i Sverige som hanterar stamcellstransplantationer, har fått in rekordmånga nya anmälning framför allt från personer med sina rötter i Afrika.

- Artikeln på vår Facebook-sida och har delats 208 gånger. 200 000 har läst den, säger Rosa Hellström, internationell koordinator på Tobiasregistret.

500 nya anmälningar hittills har kommit in, och hon tror att det kommer in fler. Att anmäla sig för att donera stamceller är något man behöver fundera på ett tag, tror hon.

Processen från det att man anmäler sig till att godkännas som donator tar ungefär en månad.

- Men att göra gott för någon annan ligger i tiden. Vi mår bra av att kunna göra något som kan förändra livet för någon annan, säger hon.

Kanske är det ett tecken på att ett "gilla-klick" på en facebooksida inte längre räcker för att känna att man gör något värdefullt.

Frida Feldt, Kevins bästa vän och stöttepelare, är inne på samma tanke.

- Vad är det för mening att lägga upp 20 bilder på något oväsentligt när man kan använda facebook till något mycket viktigare, undrar hon.

Tillsammans med en mängd vänner planerar hon för fullt en stödfest för Kevin och Tobiasregistret som sker den 16 november på Jazzhuset. Biljetten kostar 250 kronor - det går också att betala mer - och pengarna går till registret och en del till Kevin så att han ska kunna leva drägligt.

De har också startat en internationell sida med information. Människor från hela världen har hört av sig.

- Det ringde en kille från Nigeria som sa att han skulle gå ut och sätta upp lappar om att man ska registrera sig. Nigeria håller ju på med att starta ett eget register, säger Frida Feldt.

- Det är fantastiskt vilket genomslag vi fått. Det visar att alla kan engagera sig, på sitt håll och på sitt sätt, säger hon.

fotnot: Mer information om stamcellsdonation finns på www.tobiasregistret.se

Detta är Tobiasregistret

Sveriges nationella stamcells­givarregister, invigt 1992.

Döpt efter 17-årige Tobias som avled 1991 i en svår blodbristsjukdom. Trots intensivt sökande över hela världen hittades ingen passande donator. Tobias familj startade Tobias-stiftelsen lade grunden till Tobiasregistret.

40 000 personer har anmält sig som potentiella givare.

Ett av alla register i världen, i vilka det finns totalt 22 miljoner registrerade donatorer.

Varje år lämnar upp till 250 personer blodprover för att se om de passar som donator till en viss patient.

Tack vare Tobiasregistret har drygt 700 stamcellstransplantationer genomförts i världen.

FAKTA: De spelar på festen 16 november

José Gonzáles

Hästpojken

Joel Alme

Theodor Jensen

Daniel Gilbert

Alice B

The Naima Train

+ Hemlig gäst

Se mer:

Facebook: "Stödfest för Tobias Registret och Kevin Williams"

Bild - 2
Mest läst