Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Hundratalet brandmän tänker säga upp sig

Ett hundratal deltidsbrandmän har aviserat att de har fått nog och säger upp sig.

Brandmännens riksförbund skärper stridsåtgärderna efter att förhandlingarna med arbetsgivarsidan SKL/Pacta på nytt strandat.

"Många medlemmar har också meddelat oss att de står i begrepp att säga upp sig varvid vi förändrar varslet för att ge de brandmän som överväger uppsägningar ytterligare en frist och möjlighet att tänka över sina beslut och den ytterst allvarliga situation som då skulle uppstå för svensk räddningstjänst och inte minst för samhället", skriver Brandmännens riksförbund i sitt konfliktvarsel.

- Vi vet att många deltidsbrandmän hade hoppats mycket på den här förhandlingen. Jag vet inte exakt hur många som tänker säga upp sig, men jag har hört ett hundratal. Det är naturligtvis inget vi kan ställas oss bakom. Men vi vet att besvikelsen är stor och att vi riskerar att många deltidsbrandmän väljer att lägga hjälmen på hyllan, säger Peter Bergh, ordförande i Brandmännens riksförbund.

Under årets förhandlingsomgång är det speciellt deltidsbrandmännens situation som är i fokus. Förbundet vill ha en löneökning på 15 procent under en treårsperiod, för att de ska kunna komma ikapp övriga löntagare.

- Men då måste man betänka att en deltidsbrandman i dag tjänar cirka 70 000 kronor per år, med semesterersättning inberäknad. För deras del skulle det handla om en ökning på kanske 700 kronor, säger han.

- Och detta är viktigt för alla de deltidsbrandmän som arbetar ute i små kommuner och glesbygdsområden.

De utökade stridsåtgärderna börjar gälla den 24 juli och innebär bland annat blockad för all tjänstgöring utanför ordinarie beredskapsschema.

Arbetsgivarsidan tycker att lönekraven är orealistiska.

Mest läst