Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Hund som attackerade sexåring lämnad att dö

Förra veckan rapporterade GP om en hund som avlivats efter att ha lämnats ensam i en månad. Det är samma rottweiler som attackerade en 6-årig pojke i Brunnsparken förra året.

Den 31 oktober publicerade GP en artikel om en hund som lämnats ensam i en lägenhet i Göteborg utan vatten och mat i en månad. Hunden fick senare avlivas. Den kvinnliga ägaren står nu åtalad för djurplågeri samt brott mot djurskyddslagen. Hon förnekar brott.

Av förundersökningsprotokollet framgår att det handlar om samma rottweiler som den 8 oktober förra året attackerade en 6-årig pojke vid Brunnsparken. Attacken fångades på film och blev mycket uppmärksammad både i media och på sociala medier. Ägaren till hunden var inte med vid händelsen.

På filmen syns hur den skräckslagne pojken förtvivlat försöker slita sig från hundens käftar. Människor på plats lyckades få loss hunden och pojken hämtades senare av ambulans, men kunde samma kväll lämna sjukhuset med "lindriga kroppsskador".

I mars i år kom samma hund in till Blå Stjärnans djursjukhus. Då var den enligt åtalet så illa däran att den fick avlivas. I anmälan till Länsstyrelsen står att hunden "uppskattades väga ca 15 kg. Detta kan jämföras med en normalviktig hanhund av rasen rottweiler som väger ca 50 kg." Hunden hade kraftig ögoninflammation i båda ögonen, blödningar i munnens slemhinna och var så uttorkad att den hade svårigheter att dricka vatten.

Av åtalet framgår att hundens ägare befunnit sig utomlands under den aktuella månaden. Hon förnekar brott och hävdar att hon hade ordnat hjälp med att passa hunden under tiden hon varit borta.

Fallet har redan lett till starka reaktioner – eller näthat – på sociala medier.

Ellen Holstad är veterinär och var den som tog emot hunden på Blå Stjärnan. Hon berättar att hon inte längre arbetar där, men minns när hunden kom in.

- Det var fruktansvärt. Jag har aldrig, varken förr eller senare, sett en hund i så dåligt skick, säger hon.

Åtal har nyligen väckts, men handläggningen av ärendet är ännu inte påbörjad. När dom kan förväntas falla är därför oklart.

Mest läst