Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Hundägare vill ha rastgård

I Mölndals stad finns åtta hundrastgårdar. I Härryda kommun finns ingen. Men nu börjar mattar och hussar mobilisera för att även deras jyckar ska få springa tillsammans.

– Tidigare hade vi problem med många som inte plockade upp hundskit. Men det har blivit bättre med åren eftersom många söker sig till rastgårdarna där det finns hundlatriner, säger Bernt Johnsson på gatukontorets parkavdelning i Mölndals stad.

I Mölndal har man lyssnat på allmänhetens önskemål. Nyligen öppnades den åttonde hundrastplatsen som ligger i Rävekärr.

Men i grannkommunen Härryda lyser rastplatserna med sin frånvaro vilket irriterar flera hundägare. En av dem är Malin Hammar som startat Facebook-gruppen ”Vi som vill ha en hundrastgård i Landvetter” som i dag har ett 30-tal medlemmar.

– Hundar har inte bara behov av att röra sig fritt utan behöver också socialisera sig med andra hundar. Det gör de inte naturligt när de går i koppel, säger Malin Hammar.

Andra argument för hundrastplatser är att det finns människor som är hundrädda och att det delar av året är förbjudet att släppa hundar lösa i skog och mark.

Slutnotan för rastplatsen i Rävekärr i Mölndal blev 65 000 kronor. Underhållet på rastgårdarna består mest i latrintömning och gräsklippning och kostar omkring 3 000 kronor om året per plats.

I Härryda har inte frågan prioriterats. Kommunens trafikchef Björn Sundén har tagit emot flera önskemål och synpunkter från kommuninvånare som vill ha hundrastgårdar. Men om han kommer att lyfta frågan till politikerna är oklart.

– Jag skulle tro att det är en fråga som vi kommer att ta upp. Men var eller till vilka vet jag inte, säger Björn Sundén som också anser att hundrastgårdar är en politisk fråga och en budgetfråga.

Kommunfullmäktigeledamoten Brita Dermark från Kommunpartiet planerar dock att skriva en motion.

– Ja, det kommer jag att göra. Hundar har en mycket god inverkan på människor på flera sätt. Det är viktigt att deras betydelse i samhället uppmärksammas, säger hon.

Mest läst