Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hulthén beredd att satsa på Västlänken

  Anneli Hulthén gör en kovändning och är beredd att satsa pengar på Västlänken, tågtunneln under centrala Göteborg.
  - Härtill är vi nödda och tvungna, säger Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande. Den borgerliga regeringen har ändrat principerna för finansieringen av infrastrukturen.
  - Utan pengar från Göteborgs Stad blir Västlänken inte av. Tyvärr.

  Kommunstyrelsen i Göteborg beslöt på onsdagsförmiddagen att acceptera medfinansiering av Västlänken. Initiativet kom från socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet men stöddes av de fyra borgerliga partierna.
  - Det är hög tid om Västlänken skall kunna rymmas bland infrastruktursatsningarna kommande planperiod 2010-2021, säger kommunalrådet Jan Hallberg (M).
  - Vi har länge velat att Göteborgs Stad skulle förklara att vi ställer upp på medfinansiering.
  Men ingen av kommunalråden är beredd att uppge hur stora summor Göteborgs Stad kan tänkas satsa på Västlänken.
  Västlänken beräknas kosta 14,2 miljarder kronor i 2007 års penningvärde.

  I flera år har Banverket förklarat att utan lokal och regional medfinansiering blir det ingen tågtunnel under centrala Göteborg.
  I Malmö står kommunen och regionen för 20 procent av kostnaden för Citytunneln, nästan två av drygt nio miljarder kronor.
  I Stockholm satsar staden och regionen 40 procent av de 17 miljarder kronor Citybanan kommer att kosta, närmare sju miljarder kronor.

  Nu har socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern i Göteborg insett att om det skall bli en tågtunnel under centrala Göteborg måste Göteborgs Stad ställa upp med ett antal miljarder kronor.

  Västra Götalandsregionen har sedan länge varit beredd att satsa någon eller några miljarder kronor på Västlänken. Hur mycket Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen skall betala kommer förmodligen inte att stå klart förrän tidigast i höst.

  Göteborgs Stad kan komma att betala för stationerna i Haga och vid Korsvägen och kanske också för utbyggnaden av Göteborg C för Västlänken.
  Men det kommer att ta månader, kanske år, av förhandlingarna innan spadarna kan sättas i marken.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.