Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
wifi-MEX3523
Arkivbild.

Hovrätten sänker straff för våldtäktsdömd

I mars i fjol våldtogs en kvinna i Göteborg av två män. Den ena av männen dömdes i tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse för grov våldtäkt. Nu sänker Hovrätten straffet eftersom man inte kan klassa våldtäkten som grov.

Det var för en händelse i Göteborg i mars förra året som en 30-årig man dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt. Mannen ska tillsammans med en annan hittills okänd man, träffat en kvinna på en krog. Efter att krogen hade stängt följde männen med kvinnan, som var påverkad av både alkohol och droger, och våldtog kvinnan på en rastplats. Mannen dömdes i tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse och att betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Nu har hovrätten haft fallet uppe och då väljer man att ge mannen ett mildare straff eftersom man inte anser att det handlat om en gruppvåldtäkt och därmed inte kan klassas som en grov våldtäkt, det uppger Aftonbladet.

 

Hovrätten ger motiveringen att männen inte haft sex med kvinnan samtidigt, utan att det skett i tur och ordning. I domslutet skriver man bland annat: ”Målsäganden uppfattade det som att X då var ensam med henne och att den andre mannen hade lämnat bilen. Den andre mannen deltog alltså just då inte i övergreppet. Inte heller deltog X när den andre mannen hade samlag med målsäganden.”

Den 30-årige mannens straff sänks nu med ett år, till tre och ett halvt års fängelse. Även skadeståndet till kvinnan sänks till 150 000 kronor.

 

Hovrättsdomen får efter sänkningen av straffet kritik av Sven-Erik Alhem, rättsexpert och förbundsordförande i Brottsofferjouren.

- Det är fruktansvärt att läsa att man har en lindrigare syn på det i och med att det var en i taget som utförde övergreppen, säger han till Aftonbladets tv-program Brottscentralen.

Han säger till tv-programmet att det är vansinnigt att brottet inte klassas som grovt när de båda männen tillsammans ”flyttat kroppen”.

– Det är en jättekränkning. Jag skulle ha dömt för grovt brott.

 

LÄS OCKSÅ: Fyra års fängelse för grov våldtäkt i bil

Mest läst