Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Hotmejl oläst trots höjd beredskap

Trots höjd terrorberedskap i Sverige tog det över fem timmar för Säpo att läsa terrorbombarens mejl.

-Det är inte rimligt, säger konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson.

Klockan 16.40 på lördagen fick TT ett mejl från bombmannen, tio minuter innan han sprängde sig till döds. Av adressfältet i mejlet framgår att det även skickats till Säpo.

Trots upprepade påstötningar från TT under lördagskvällen från klockan 18.30 och framåt vägrade eller kunde inte Säpo bekräfta att man fått mejlet. Först strax efter klockan 22 bekräftade Säpo för Aftonbladet att man fått mejlet.

-Det kom in till vår registrator. Det är lämnat för kontroll till våra handläggare, sade vakthavande befäl Michael Gunnarsson till tidningen.

Klockan 23.23 fick även TT bekräftelsen, med uppgiften att mejlet tagits emot "tidigare i dag".

-Så fort vi har fått vetskap om att det har inkommit har vi bekräftat det, sade Katarina Sevcik på Säpos pressavdelning.

Det innebär att Säkerhetspolisen upptäckte mejlet någon gång runt klockan 22 på lördagskvällen - drygt fem timmar efter att det avsänts.

Klockan 23 samma kväll var Rikskriminalen fortfarande ovetande om mejlet. Då ringde nämligen en kommissarie därifrån till TT:s redaktionschef Mats Johansson och frågade om de kunde få ta del av mejlet.

-Jag sade nej, men upplyste honom om att hans kompisar på Säpo också fått mejlet, säger Mats Johansson. -Jaha, säger du det, svarade han, säger Johansson.

Säpo hade aldrig hunnit stoppa självmordsbombaren utifrån det aktuella mejlet. Det fanns inga konkreta hot eller tids- eller platsangivelser. Dessutom skickades det bara tio minuter före attentatet.

Men flera politiker TT talat med reagerar på Säpos hantering. Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson tycker inte att tidsutdräkten är rimlig.

-Nej, stämmer det behöver de se över sin kontaktförmåga, säger han. -Det är inte rimligt, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (MP).

Centerns rättspolitiske talesman Johan Linander tycker att det är anmärkningsvärt.

-Det väcker frågor om hur man jobbar. Det borde finnas en 24-timmars bevakning på vad som kommer in till myndigheten. Vi ska ha sammanträde i

Professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell anser att mejlet var oerhört centralt för att tolka det inträffade, men han tror att själva händelsen slukade alla resurser för Säpo på lördagen.

-Det som då är lite märkligare är att TT:s telefonsamtal under kvällen inte föranleder att man tittar i inkorgen, säger han till TT.
Mest läst