Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hotmejl oöppnat trots höjd beredskap

  Trots höjd terrorberedskap i Sverige tog det fyra och en halv timme för Säpo att öppna terrorbombarens mejl.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Det förvånar mig, säger Johan Pehrson, Folkpartiets gruppledare i riksdagen.

  Klockan 16.40 på lördagen fick TT ett mejl från bombmannen. Det var tio minuter innan han sprängde sig till döds. Av adressfältet i mejlet framgår att det även skickats till Säpo.

  Trots upprepade påstötningar från TT under lördagskvällen, från klockan 18.30, vägrade eller kunde inte Säpo bekräfta att man fått mejlet. Först strax efter klockan 22 berättade Säpo för Aftonbladet att man fått mejlet.

  Klockan 23.23 fick även TT bekräftelsen från Säpo.

  -Så fort vi har fått vetskap om att det har inkommit har vi bekräftat det, sade Katarina Sevcik på Säpo:s pressavdelning.

  Först på onsdagskvällen - över fyra dygn efter dådet och sedan TT flera gånger under dagen efterfrågat uppgiften - berättar Säpo, i ett pressmeddelande att mejlet inkom klockan 16.40 på lördagen, men att det lästes först klockan 21.10. Säpo, som den 1 oktober höjde terrrorberedskapen, påpekar att rutinerna för att kontrollera mejltrafik utanför kontorstid säger att det sker "löpande men inte minutoperativt", men vill inte ge ytterligare kommentarer.

  Det innebär alltså att Säpo upptäckte mejlet fyra och en halv timme efter att det skickades.

  Klockan 23 samma kväll var Rikskriminalen fortfarande ovetande. Då ringde nämligen en kommissarie därifrån till TT:s redaktionschef Mats Johansson och frågade om de kunde få ta del av mejlet.

  -Jag sade nej, men upplyste honom om att hans kompisar på Säpo också fått mejlet. Jaha, säger du det, svarade han, säger Johansson.

  Säpo hade aldrig hunnit stoppa självmordsbombaren utifrån mejlet. Det fanns inga konkreta hot-, tids- eller platsangivelser. Dessutom skickades det bara tio minuter före attentatet. Men under andra omständigheter kunde förvarningen ha varit avgörande.

  Professorn i underrättelseanalys, Wilhelm Agrell, anser att mejlet var oerhört centralt för att tolka det inträffade, men han tror att själva händelsen slukade alla resurser för Säpo på lördagen.

  -Det som då är lite märkligare är att TT:s telefonsamtal under kvällen inte föranleder att man tittar i inkorgen, säger han.

  Johan Pehrson tycker att det är mycket viktigt att Säpo har kontroll på inkommande uppgifter.

  -Jag förutsätter att Säpo drar lärdom av detta.