Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Meddelandet som varnar för att vistas i centrala Göteborg över jul och nyår har fått stor spridning i sociala medier.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hotet på Facebook: "Försöker spela på rädslan"

  På sociala medier har ett meddelande om att det skulle vara farligt att röra sig i centrala Göteborg under jul och nyår börjat spridas.

  Ett meddelande är i omlopp på sociala medier, som varnar människor för att vistas i centrala Göteborg under jul och nyår. Meddelandet, som fått spridning efter helgens terrordåd i Paris, kretsar kring en misstänkt IS-medlem. Denne ska ha blivit utvisad från Sverige den 5 november. Han skall då ha samtalat med en person inom kriminalvården som han känt förtroende för, och han ska ha varnat denna kvinna för att vistas i centrala Göteborg under jul och nyår.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Meddelandet har fått stor spridning på Facebook, och även den populära bloggaren Paow har lagt upp historien på sitt Instagram.

  Samtidigt är källan bakom meddelandet vagt preciserad och det finns fakta som inte stämmer. Formuleringarna är också uppenbart snarlika de som brukar känneteckna en så kallad "klintbergare", den typen av vandringsmyter som författaren och folkloristen Bengt af Klintberg närgranskar i böcker som Råttan i pizzan (1986) och Den stulna njuren (1994).

  Bland populära samtida historier finns, som Klintberg visat, också den om den tacksamme terroristen. Den går i korthet ut på att en kvinna ser en man ”med arabiskt utseende” tappa sin plånbok, varpå hon springer efter honom och återlämnar den. Som tack ger han henne ett gott råd: ”Res inte till New York den 11 september!” (plats och datum varierar i de olika sägenvarianterna).

  Formuleringarna i det meddelande som nu sprids i sociala medier är snarlika just denna "klintbergare".

  På kriminalvården låter man meddela att de inte medverkat i någon utvisning den 5 november.

  – Vi hade ingen transport den 5/11, säger Dennis Karlsson, presschef på kriminalvården.

  Säpos pressekreterare Fredrik Milder meddelar att de känner till meddelandet sedan tidigare.

  – Rent generellt tar vi alla hot och information som vi får på allvar. Vi tittar på den information vi får för att se om det finns substans i hot som framförs men också för att kunna gå vidare och följa upp eller avfärda dessa.

  Har ni något att säga i det här fallet?

  – Vilken bedömning vi gör i just det här enskilda fallet vill jag inte gå in på, men det är fortfarande viktigt att höra av sig till säkerhetspolisen om man får sådan här information, säger Fredrik Milder.

  Polisen manar till lugn och uppger att det inte finns någon känd hotbild vid jul och nyår.

  – När det har varit sådana händelser som de senaste dagarna så sprids det rykten. Vissa försöker spela på rädslan som finns, säger Peter Adlersson, presstalesperson för polisen i region Väst till Metro.

  I nuläget utreder inte polisen den information som förekommer i den spridda texten.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.