Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hotellfacket kräver 960 kronor mer

Parterna står långt ifrån varandra – det står klart sedan Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarna lagt fram sina avtalskrav.

Facket kräver 4,7 procents löneökning på elva månader, medan arbetsgivarna bjuder 2,6 procent på tolv månader.

Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF) kräver 960 kronor mer i månaden per heltidsanställd och att minimilönerna höjs med lika mycket. Men Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR/Visita) vill inte se någon höjning av minimilönerna och tycker att löneökningarna bör följa industrins "märke" på 2,6 procent.

– Vi ligger ganska långt ifrån varandra, säger Ella Niia, ordförande för HRF.

– Jag kan ju lugnt säga att vi har reagerat starkt. HRF:s krav är inte förankrade i verkligheten, säger Eva Östling Ollén, vd på SHR/Visita.

Förutom löneökningar kräver facket också tryggare anställningar. HRF vill ta bort anställningsformen "enstaka dagar" och hårdare reglera hur lång tid arbetsgivarna får visstidsanställa en person innan den blir tillsvidareanställd.

Förhandlingar inleds den 3 maj. Trots att parternas krav skiljer sig kraftigt åt hoppas Ella Niia att varsel ska kunna undvikas.

– Vi ska göra allt för att hitta den punkten där vi båda är nöjda. Men det är klart att vi samtidigt riggar en konfliktorganisation.

HRF kräver:

Elva månaders avtal.

960 kronor mer i månaden, vilket inkluderar en jämställdhetspott på 100 kronor. Det motsvarar 4,7 procent på elva månader.

Höjda minimilöner, med 960 kronor i månaden.

Hårdare regler kring visstidsanställning.

Årsarbetstidsavtalet (säsongsanställningar) ska tas bort.

Mest läst