Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
Erika och hennes entourage gräver djupt i lyckliga mamma-rollen.

Hotell

terapeutisk dramakomedi

terapeutisk dramakomedi

Hotell

Regi: Lisa Langseth

Med: Alicia Vikander, David Dencik, Anna Bjelkerud, Mira Eklund, Henrik Norlén och Simon J Berger

Sverige, 2013 (97 min)

CAPITOL, ROY, BERGAKUNGEN, BIOPALATSET

När svensken mår dåligt tar hen livet av sig. I alla fall enligt myten. Sanningen är väl snarare att vi knyter hande n i fickan och stretar vidare. Och ägnar fritiden åt böcker med goda råd och går på självhjälpskurs.

När Erikas välartade värld rasar samman efter en dramatisk, traumatisk förlossning flyr hon in i apati men tvingar sig till slut iväg på gruppterapi. Tillsammans med några andra vingklippta existenser åker hon på självhjälparturné och tar in på hotell efter hotell. Genom intrikata rollspel testar de att vara den, eller de, de kanske skulle vilja vara.

Lisa Langseth och Alicia Vikander långfilmsdebuterade med hyllade Till det som är vackert och nu jobbar de tillsammans igen i regissörens andra film. Som är något helt annat. Något liknande har nog aldrig producerats i Filmsverige. Modigt.

Hotell utvecklar sig till en känslomässig och skruvat komisk bergodalbana om att bygga nya vägar där inga tycks finnas och att finna mod och styrka att tackla vardagen, även när den tar oväntade och oönskade vändningar. En terapeutisk dramakomedi, om du så vill.

Skådespelarna är storartade, med både små och stora medel, liksom den tillåtande regin. På slutet löser Langseth knutar lite för enkelt (precis som i debuten) och berättelsen tappar i styrka. Å andra sidan ryms där en ny film att fundera vidare kring. Kanske på en egen själv-hjälpskurs.

.

Titta också på
Alper (Alpeis, Yorgos Lanthimos, 2011)
Idioterna (Idioterne, Lars von Trier, 1998)
Holy Motors (Leos Carax, 2012)

Bild - 1
Mest läst