Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sxefc057.jpg

Hotade fiskarter på sushimenyn

Stickprov på 43 sushirestauranger i landet visar att alla serverade tropiska jätteräkor och nästan alla färsk tonfisk.

Trots täta utfiskningslarm säljer många sushiställen fortfarande ohållbart fångade fiskar och skaldjur.

Sushi är för många liktydigt med god och hälsosam mat. I dag finns över 350 sushirestauranger och cateringfirmor i landet. Men en stickprovsundersökning som Naturskyddsföreningen gjort visar att det är dåligt ställt med miljömärkta råvaror på sushitallriken.
Alla undersökta restauranger serverade odlade tropiska jätteräkor, trots att det är väl känt att sådana odlingar får allvarliga miljökonsekvenser. Värdefulla mangroveskogar skövlas för att ge plats för odlingarna vars utsläpp skadar korallrev och lokala ekosystem.

Gös i stället för tonfisk
Även tonfisk såldes överallt. Hälften erbjöd den gulfenade som är överfiskad och sju procent serverade den starkt utrotningshotade blåfenade tonfisken. Världsnaturfonden har i sin fiskguide satt rött ljus för köp av både blåfenad och gulfenad tonfisk.
Alla använde odlad lax, främst norsk, och en femtedel av restaurangerna hade ål som är akut hotad i hela världen.
– Resultatet är väldigt dåligt. Vi tycker inte att sushirestaurangerna tar sitt ansvar. Det är sorgligt att tonfisk, en av världens mest utrotningshotade fiskar, finns på sushimenyn, säger Jessica Andreason, projektledare för Miljövänliga veckan som i år fokuserar på fisk och skaldjur.
– I Sverige kan man mycket väl tänka sig sushirätter med ishavsräkor från Västerhavet, miljömärkt gös eller rökt blåmussla från Västkusten.

Följer inte miljöpolicy
Föreningen har även kartlagt utbudet och miljöpolicyn hos några av de största sushigrossisterna. Det visade sig att alla säljer ohållbart fångade eller odlade fiskar och skaldjur, trots att de flesta har en uttalad miljöpolicy.
– De verkar inte följa den, bara enstaka grossister hade enstaka miljömärkta produkter, säger Jessica Andreason.
Enligt Carl Ishizaki, kökschef på Akki Sushi i Stockholm, är det mycket kunderna och leverantörerna som styr menyn. Där finns bland annat tigerräkor och gulfenad tonfisk, och ål för de som ber om det.
– Men vi funderar på att fasa ut tigerräkor och letar efter alternativ. Ibland har vi kravmärkt regnbåge i stället för lax. Vi har provat gös och abborre men det blev inte gott, säger han.

sy358c1f.jpg

Naturskyddsföreningen har undersökt vilka råvaror som 43 slumpvis utvalda sushirestauranger använt på sina menyer. Resultatet var nedslående, där fanns många överfiskade och hotade arter:

Här är en lista över olika fiskar och skaldjuroch hur stor andel av de tillfrågade restaurangerna som sålde just den sorten.


Jätteräkor100procent
Tonfisk93procent
Bläckfisk40procent
Svärdfisk21procent
Ål20procent
Röd snapper19procent
Odlad lax100procent
Odlad lax med okänt ursprung16 procent

Källa: Naturskyddsföreningen

Mest läst