Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

255253h1024.jpg
En sumatranoshörning som hittades på den indonesiska delen av ön Borneo i mars har dött. På bilden ses en åttaårig hane på ett indonesiskt zoo. Arkivbild.

Hoppfullt djurmöte blev kortlivat

Glädjen var stor, inte minst hos Världsnaturfonden (WWF), när en grupp naturvårdsarbetare för ett par veckor sedan stötte på ett livs levande exemplar av den utrotningshotade sumatranoshörningen. Mötet på den indonesiska delen av ön Borneo tros vara människors första med arten på över 40 år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men nu är den död.

-Den här sumatranoshörningens död bevisar att de existerar på Borneo, så vi kommer att fortsätta att skydda dem, säger Tachrir Fathoni vid Indonesiens miljödepartement.

Den omkring sex år gamla honan fångades i en fälla nära ett jordbruks- och gruvdriftsområde i de östra delarna av regionen Kalimantan. Arten, som fram till 2013 troddes vara utrotad på Borneo, är den minsta av de nu levande noshörningarna och sticker ut med sin hårbeklädda kropp.

WWF uppskattar att det finns färre än 100 vilda sumatranoshörningar kvar i världen, efter åratal av tjuvjakt och krympande livsmiljö.

Mest läst