Hoppfull lösning för Gårda

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ett bevarande av södra Gårda är en fråga som engagerat många människor under lång tid. Inte minst har Folkpartiets Kjell Björkqvist, vice ordförande i byggnadsnämnden, i 20 års tid drivit på för att den unika miljön skall få det erkännande den förtjänar. Tillsammans med företrädare för KD, V och MP har han gång på gång pekat på de möjligheter som finns att göra något bra av det kulturhistoriskt värdefulla området. Samtidigt har Moderaterna och Socialdemokraterna tvärtom hållit fast vid att dessa ”Göteborgs stads miljöfarligaste bostäder” skall rivas och ersättas med parkeringsplatser. Tills nu.

Plötsligt ser det ut som om stora delar av riksintressanta södra Gårda kommer att bevaras och rustas upp. Det var i fredags som politikerna i fastighetsnämnden och byggnadsnämnden vid en presskonferens förklarade att de nått en överenskommelse. Denna hade fattats efter samråd med Gårda boendeförening. Och även om alla inte är helt nöjda – Gårdas invånare vill av naturliga skäl att i princip allt bevaras – är den kompromiss som nu är aktuell ett stort steg framåt.

ANNONS

– Tanken är att hela området inklusive kvarteret Neptun får en ny detaljplan. Kvarteret Eken bevaras och delar av Cedern och Lejonet. Resten rivs. De pengar som beräknas komma in till följd av nybyggnationerna skall användas till att varsamt rusta upp de äldre husen. Dock skall det inte bli aktuellt med några lyxrenoveringar. Gårda skall vara en stadsdel där man kan bo till rimlig hyra, säger Kjell Björkqvist.

– Här finns en jättepotential. Södra Gårda är en juvel i Evenemangsstråket som tillför en extra dimension. Tänk att kunna flanera och ta en kaffe i Gårda som man gör i Haga, fortsätter han.

Att det skulle ta så lång tid innan en majoritet av politikerna i Göteborgs kommun insåg denna potential är anmärkningsvärt. Samtidigt är det oerhört glädjande att någonting äntligen sker. Fortsatt dödläge med ytterligare förfall hade varit ohållbart. Tillsammans med byggnadsnämndens beslut i ärendet Bangatan 10 i Majorna i höstas gör det att man i alla fall känner ett visst hopp när det gäller stadens äldre bebyggelse. Trots att Göteborg kommun generellt fortfarande är relativt usel på bevarandefrågor går det åt rätt håll.

GP 1/2 -14

ANNONS