Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sp5c1fb2.jpg

Hopp om hjälp för alkoholister

Ett nytt läkemedel som dämpar suget efter alkohol. Det hoppas en grupp vid Sahlgrenska akademin att deras forskning ska leda till.

En färsk avhandling från Göteborgs universitet visar att principen att tillföra substanser som blockerar återupptagningen av aminosyran glycin fungerar, åtminstone i djurförsök.

Det handlar om ett nytt sätt att angripa alkoholberoende, en av de stora folksjukdomarna. Problemet med dagens läkemedel är att de fungerar för en ganska liten minoritet av patienter så behovet att hitta nya mediciner är stort.

- Min avhandling visar att två substanser som vi har prövat väldigt kraftigt reducerar alkoholintaget hos råttor. Det ger en tydlig och långvarig effekt, säger doktoranden Helga Höifödt Lidö.

Hur fungerar de här substanserna?

- De dämpar suget efter alkohol, själva drivkraften för att dricka, säger Helga Höifödt Lidö.

Forskargruppen vid Sahlgrenska akademin har arbetat med att ta reda på alkoholens effekter i belöningssystemet och har bland annat upptäckt att en receptor för just glycin är en viktig angreppspunkt för alkohol.

Vägen från grundforskning till färdiga läkemedel är förstås lång. Förhoppningen är att man på den här vägen ska komma fram till nya behandlingsmetoder mot alkoholism.

- Man skulle också med hjälp av läkemedel som bygger på den här principen reducera konsumtionen hos dem som är på väg in i alkoholism, säger Helga Höifödt Lidö.

Nästa steg är att pröva substanser i en klinisk studie med alkoholister.

Mest läst