Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  ”Jag tänker inte sluta sälja kaffe, det är säkert”, säger ägaren Tord Wetter.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hopp om en lokal för Mauritz

  Nästa adress för Mauritz Kaffe kan bli Saluhallen. – Vi skulle bli glada om de flyttar hit, säger Higab.

  Mauritz Kaffe, kaffebaren som i decennier har serverat göteborgare kvalitetsbönor från hela världen, serverar sin sista kaffekopp den första september. Åtminstone på Fredsgatan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag tänker inte sluta sälja kaffe, det är säkert. Men hur och var jag ska göra, det vet jag inte ännu, det är skrivet i stjärnorna. Sedan jag fick beskedet om att behöva flytta för två år sedan så har jag sett mig om efter en lämplig lokal, säger ägaren Tord Wetter, 73 år.

  Mariaplan, Järntorget och Trädgårdsföreningen, är några områden han har tittat på.

  – Jag anlitade nyligen två arkitekter som ritade på ett förslag på Magasinsgatan men det blev inget av det. Jag ser mig om efter ett centralt läge hela tiden, säger han och fortsätter:

  – Eftersom att vi är ett producerande företag, med eget rosteri och bageri, så behöver vi hitta en lokal med utrymme och ventilation för det.

  Många ogillar att Mauritz kaffe bommar igen. Drygt 4 500 personer har anslutit sig till Rädda Mauritz-kaffe på Facebook. En grupp som kallar kaféet för en kaffeinstitution.

  ”Att få ta en kaffe och grov rågbulle hos Mauritz har räddat många dagar i mitt liv! Kärleken sitter i väggarna och stället får mig att söka anledningar till ärenden på Fredsgatan.” skriver Märta Eriksson, en av drygt 1 000 personer i en digital namninsamling.

  Tord är rörd över intresset:

  – Många är ledsna, det får vi höra dagligen. Facebook-sidan, som vi inte har något med att göra, speglar att folk tycker det är tråkigt, säger han.

  Och fastän han ännu inte kan komma med ett glädjebesked så ger han en slags hint.

  – Vi håller just nu på och förhandlar om att flytta in i Saluhallen. Miljön och läget skulle passa oss jättebra.

  Johan Carlsson, förvaltningschef på Higab som äger Saluhallen, bekräftar uppgifterna.

  – Vi kommenterar sällan kunder som flyttar in men det stämmer att vi har haft diskussioner med Mauritz Kaffe. Och vi skulle bli glada om de vill flytta hit för det är ett välkänt och stort varumärke i Göteborg, säger han.

  – Vi har ingen ledig plats just nu. Men när vi får det vill vi såklart ha in företag som kan tillföra den unika miljön och övrig verksamhet något – vilket Mauritz absolut gör.

  Det var för två år sedan som Mauritz Kaffe fick beskedet om att deras hyra skulle chockhöjas med minst det dubbla sedan fastighetsägaren Hufvudstaden tagit över fastigheten.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.