Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sol Ottosson belönas med Isabellestipendiet för att hon inspirerar andra tjejer i byggbranschen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hon vill ha fler kvinnor på bygget

Sol Ottosson är en bloggande ställningsbyggare som nu belönas med Sveriges enda hantverkarstipendium för kvinnor.

99 procent av alla hantverkare i byggbranschen är män. Bland den sista procenten kvinnor hittar vi Sol Ottosson från Stenungsund som jobbat som murare och ställningsbyggare i 14 år och som arbetar hårt för att kvinnor ska ha en naturlig plats på byggarbetsplatserna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– När jag är på jobbet känner jag mig könlös och blir behandlad som en kollega och inte som kvinna. Men det är en bransch med hård jargong och det finns mycket att göra för att den ska bli bättre för nya kvinnor, säger hon.

Ända från start har Sol Ottosson sett det som en självklarhet att hon skulle platsa lika bra som ställningsbyggare eller murare som vilken man som helst. För det har hon mött både gapskratt, hån och motstånd längs vägen.

Tidigt i karriären blev hon tillfrågad om hon ville vara med i olika projekt för att lyfta fram kvinnor i branschen. Hon har föreläst, rest runt på turné och blivit porträtterad i en film för att rekrytera fler tjejer till byggutbildningar.

– Jag har jobbat hårt på att vara en förebild för andra tjejer och jag har sett resultat av det i min närhet. Min dotter och ett par tjejkompisar till henne läser på byggnadslinje på gymnasiet nu. Jag tror att det blivit naturligt för dem att tjejer också bygger eftersom jag alltid gjort det, säger hon.

Sol Ottosson var en av 140 som nominerades till Isabellestipendiet och beskedet att det var hon som fick det kom som en överraskning.

– Det är som att vinna en Oscar. Och det har satt fart på idéerna. Jag har fått en morot att fortsätta vara drivande, säger hon.

Sol Ottosson har i snart två års tid renoverat och byggt oljeplattformar i Norge. I dag börjar hon som ställningsbyggare på en ny plattform i Nordsjön. Hon bloggar om sitt jobb och planerar att starta upp ett nätverk för kvinnliga ställningsbyggare i både Norge och Sverige.

– Jag har redan dragit igång en Facebookgrupp för ställningsarbetare i Norden. Den gruppen har i dag 2 600 medlemmar men det är tyst bland de få tjejer som är med.

Utöver det är en journalist i färd med att göra ett reportage om Sol Ottosson till en japansk tidning.

– Jag vill inspirera både andra tjejer men också hela branschen. Det här är bara början, säger hon.

Sara Rönnberg

0303-20 68 07

[email protected]