Sara Blom är präst i Domkyrkoförsamlingen.
Sara Blom är präst i Domkyrkoförsamlingen.

Hon viger gärna samkönade

ANNONS
|

Sedan i söndags får homosexuella viga sig i kyrkan, efter ett beslut på kyrkomötet. Men prästerna har rätt att neka.

GP har frågat prästerna i Göteborg om deras inställning till att viga samkönade par. 18 procent säger nej. Ingemar Scott, präst i Landala, är en av dem.

– Jag lovade när jag prästvigdes att predika så som det står i den heliga skriften. Utifrån det löftet är det omöjligt för mig att viga samkönade par. Enligt Bibeln är det man och kvinna som ska gifta sig, säger han.

De präster som sagt nej i undersökningen hänvisar främst till delar av Bibeln som lyfter fram att äktenskapet är till för heterosexuella. Exempel på motiveringar är ”det strider mot kyrkans tradition och Bibelordet”, ”jag har inget emot dem men kan inte göra det av respekt mot mig själv” eller ”jag har inget emot homosexuella men jag tror inte att Gud välsignar dem i ett äktenskap”.

ANNONS

Bibelordet om äktenskapet

Ingemar Scott tror att de präster som säger nej kan uppfattas som diskriminerande.

– Bibelordet talar klart om att äktenskapet är för man och kvinna. Har jag den åsikten är jag de facto en som diskriminerar. Men om jag inte skulle få lov att ha åsikten är det brott mot religionsfriheten, säger han.

Undersökningen är begränsad till de församlingar som ligger i Göteborg. Stiftet är mycket större än så.

– Jag tror att det finns en majoritet för nej utanför Göteborgs kommun, säger Ingemar Scott.

De flesta präster i Göteborg säger ja till att viga homosexuella. Det gör även Sara Blom, präst i Göteborgs domkyrkoförsamling. Hon menar att Bibeln talar om ömsesidighet, tvåsamhet och att vara till hjälp och stöd för varandra i en kärleksrelation. Det handlar inte om sexuell läggning.

– Vigsel och äktenskap går ut på att bekräfta kärlek och det vill jag bejaka oavsett om det är kärlek mellan två män, två kvinnor eller mellan en man och en kvinna, säger hon.

I undersökningen intervjuades 133 präster, sju av tio var positiva till beslutet, och menar att man kan uppfatta bibeln på olika sätt. Ja-sägarna väljer ofta, precis som Sara Blom, att fokusera på Bibelns kärleksbudskap.

ANNONS

Carl Axel Aurelius, biskop i Göteborgs stift, står bakom kyrkomötets beslut, men påpekar att prästerna fortfarande har rätt att säga nej. Han menar att det är kyrkoherdens ansvar att samkönade par hänvisas till en präst som vill viga dem.

– Jag tycker inte att det finns några problem med beslutet om samkönade vigslar. Välsignelse av partnerskap har gått bra och jag räknar med att det blir likadant när det gäller vigsel, säger han.

Om kyrkoherden inte hittar någon som vill viga samkönade par i församlingen går det att vända sig till kontraktsprosten. I Göteborg finns det fyra kontraktsprostar, som kommer att föra en lista över dem som kan tänka sig att viga och de som inte vill.

– Jag löser det här och tanken är att den tredje parten inte hamnar i kläm, säger Björn Bäckersten, kyrkoherde i Vasa församling.

Att sju av tio präster vill viga är tillräckligt många tycker EKHO (ekumeniska grupperna för kristna HBT-personer). Det viktiga, enligt dem, är att kyrkan har tagit ett steg framåt i HBT-frågan.

Fungerande demokrati

– De som inte vill slipper. Det är så demokrati fungerar, säger Gunnar Bäckström, präst i svenska kyrkan och ordförande i EKHOs riksförbund.

ANNONS

Organisationen har arbetat i trettio år för att samkönade par ska få gifta sig i kyrkan.

– Beslutet innebär att samkönades kärlek är på samma villkor och lika accepterad av kyrkan som olikkönade par, säger han.

Den svenska partnerskapslagen infördes 1 januari 1995 och likställdes med äktenskap, med några få undantag.

Hösten 2005 tog kyrkomötet beslut om att införa kyrklig välsignelse för homosexuella par.

Den 1 april i år beslöt riksdagen att äktenskapslagen skulle vara könsneutral. Sedan den 1 maj får kvinnor gifta sig med kvinnor, män med män. Det är då ett borgerligt giftermål.

Den 22 oktober tog kyrkomötet beslutet att Svenska kyrkan ska ansöka om vigselrätt och viga samkönade par från och med den 1 november. Kyrkomötet är Svenska Kyrkans högsta beslutande organ.

GP ringde till Göteborgs 147 präster och fick 133 svar.

Resultatet blev så här:

24 (18 procent) säger nej.

Samtliga präster som säger nej är män.

92 (69 procent) säger ja.

17 (13 procent) är tveksamma/vill ej vara med.

ANNONS