Hon tvingas bo på camping - för 40 000 kronor i månaden

Sedan årsskiftet har Dahabo Ali och hennes sex barn varit utan lägenhet. Nu bor de i två små campingstugor, långt från skolan – för 40 000 kronor i månaden.

ANNONS
|

Dahabo Ali flydde från kriget i Somalia för fyra år sedan. Fram till årsskiftet bodde hon i andra hand i Biskopsgården. Hon fick inte bo kvar och lyckades inte hitta någon ny lägenhet, så nu bor hon och barnen i två små campingstugor.

- Det är svårt. Vi sover dåligt. Barnen vaknar kanske tre gånger varje natt och vill gå på toaletten, och då måste jag följa med dem ut, säger hon.

Ett litet bord och fyra våningssängar är i stort sett allt som ryms i stugan. En kokplatta där hon kan värma lite mat. Men när hon ska laga middag måste hon gå till ett gemensamt kök ett hundratal meter bort.

ANNONS

- Men där finns inga bord, så vi äter här, säger hon.

Varje morgon får hon ta vagnen från Kärralund genom hela staden till Biskopsgården för att lämna barnen – som är 8 år och uppåt – på förskola och skola, innan hon själv åker vidare till SFI-undervisningen inne i centrala staden. På eftermiddagen är det samma sak igen.

Eva Sternemalm Bondesson, enhetschef för arbetsmarknad och sysselsättning i Västra Hisingen, beskriver Dahabo Ali och hennes barn som en helt vanlig familj. De är skötsamma och har inget annat problem än att de saknar bostad.

- Det är bostadsbristen som gör att de saknar bostad. Hon har inga kontakter och kan inte lösa det här på egen hand.

Eftersom socialtjänsten gjorde bedömningen att hon gjort vad hon kunnat för att ordna ett nytt boende beviljades Dahabo Ali ekonomist bistånd till vandrarhemsboende – 40000 kronor i månaden.

Socialtjänsten har inga möjligheter att hjälpa familjer med en lägenhet, konstaterar Eva Sternemalm Bondesson. Det är egentligen bara familjer som av till exempel medicinska eller sociala skäl omöjligt kan få en lägenhet på egen hand som kan få så kallade kommunala kontrakt.

För barnfamiljer som blir akut bostadslösa kan det ändå finnas hjälp att få efter en individuell bedömning där bland annat barnperspektivet väger in.

ANNONS

Dahabo Ali säger att det är svårt många gånger. Som när det är föräldramöte. Då blir det en extra tur till Hisingen, så hon är tillbaka i campingstugan först efter klockan åtta på kvällen för att laga mat och lägga barnen.

Rädda barnen jobbar mycket med barnrättsfrågor i Göteborg. Under de senaste åren har bostadsbristens följder blivit en allt större del av arbetet.

Allt fler bor trångt. Allt fler saknar en egen bostad och tvingas flytta runt mellan olika tillfälliga bostäder. Tony Haddou, regional samordnare på Rädda barnen, säger att många berättar om hur det påverkar bland annat skolsituationen. Många barn saknar en lugn plats där de kan göra sina läxor.

- Ett barn sa: "jag måste göra läxorna på bussen eller i trappan, men där luktar det så illa", berättar Tony Haddou.

Många barn i den här situationen plågas också av en ständig oro för föräldrarnas situation.

- Det leder till en psykisk utmattning och långvarig stress, säger Tony Haddou.

Eva Sternemalm Bondesson berättar att socialtjänsten hade problem att hitta någonstans för Dahabo Ali och hennes barn att bo. Handläggaren ringde runt till några vandrarhem, men inget av dem vill ta emot familjen. Till sist hamnade de på campingen och från socialtjänsten är man förstås medvetna om att det inte är en särskilt lyckad lösning.

ANNONS

- Det försvårar för integrationen när de måste bo på det här sättet.

Bland annat av den anledningen pågår nu diskussioner om en annan, tillfällig, lösning. Kanske får familjen flytta till en lägenhet som kommunen hyr från en förmedling. För stadsdelen kommer det dock att kosta ännu mer än campingstugorna, omkring 50000 kronor i månaden för en tvåa.

ANNONS