Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

"Hon räknas som offentlig person"

När GP ringer upp Jan Fredriksson, som sköter all kommunikation för Facebook i Sverige, så vet han inte om att gruppen mot flickan i tevereklamen existerar. Då har den närmare 48 000 medlemmar.

– Det är ett jättetrist problem när det blir hat mot enskilda personer. Varje person som drabbas är en för mycket, säger Jan Fredriksson.

Trots att Facebook förbjuder grupper som uppviglar till hat så har den aktuella gruppen inte blivit bortplockad. Det beror på att man enligt sajtens bestämmelser räknas som en offentlig person om man har varit med i till exempel en reklamfilm.

Flickan i filmen hängs alltså inte ut som person – vilket hade varit förbjudet.

– Gruppen i sig bryter inte mot Facebooks regler. Däremot kan det vara så att en eller flera av inläggen på sidan gör det, konstaterar Jan Fredriksson.

Fyra miljoner svenskar

För att en grupp ska bli bortplockad krävs det att någon anmäler den. Många anmälningar kan göra att gruppen snabbare uppmärksammas.

De som tar hand om all administration kring detta i Europa jobbar i Dublin. Jan Fredriksson berättar att detta team blir allt större ju mer Facebook växer. I dag har det sociala nätverket ungefär fyra miljoner användare i Sverige och i hela världen handlar det om drygt en halv miljard människor som skapat sig ett konto.

– Det är förhållandevis få personer som råkar illa jämfört med hur många som använder sig av Facebook, säger Jan Fredriksson.

Han menar också att man måste stå för det man gör på sajten, även om man går med i en så kallad hatgrupp.

– Man måste tänka sig för. Internet är en del av vår verklighet och man kan inte bete sig så mycket annorlunda mot hur man gör i verkliga livet. Det kan få konsekvenser.

Facebook passerade för ett tag sedan 500 miljoner användare i världen. I Sverige finns ungefär 4 miljoner personer registrerade.

Åldersgränsen är 13 år.

Facebook har inga egna representanter i Sverige, förutom när det gäller reklam och marknadsföring, utan deras kommunikation sköts via Text 100.

Mest läst