Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

- Vi hade en mycket enkel idé: ingen mer ska behöva drunkna i Medelhavet, säger Regina Catrambone.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hon räddar flyktingar från en säker död

Regina Catrambone och hennes man hade en enkel idé. Inga flyktingar ska behöva drunkna på sin färd över Medelhavet. De köpte och utrustade fartyget Phoenix för att aktivt söka upp och rädda sjunkande båtar.

Så sent som i veckan sjönk flyktingbåtar utanför Libyen och det finns uppgifter om många döda. Så har det varit de senaste 20 åren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förra sommaren hyrde Regina Catrambone och hennes familj en yacht för semestern på Medelhavet. Hon beskriver hur den loja ledigheten avbröts när en helt annan verklighet gjorde sig påmind.

- Jag såg en grå vinterjacka flyta på vattnet. Den liknade ett spöke. När jag frågade kaptenen sa han att personen som haft jackan troligen inte fanns med oss längre, säger hon.

Varje år försöker tusentals asylsökande korsa Medelhavet i rangliga och läckande båtar. De flyr från förtryck och konflikter i bland annat Etiopien, Eritrea, Somalia, Sudan och på senare tid Syrien och Irak. Under de senaste 20 åren har 20 000 drunknat på vägen.

Ett av dödoffren hade antagligen den grå vinterjackan på sig när hon satte sig i båten vid en strand i Libyen, jackan som sedan Regina Catrambone och hennes man Chris fick syn på. De började prata om vad som kunde göras för att inte fler ska dö på Medelhavet.

- Vi kunde köpt ett hus i Frankrike, men vi köpte en båt i stället. Du vet, vi är inte rika som Donald Trump eller Bill Gates, men när vår påve stod på stranden i Lampedusa och uppmanade oss alla att göra vad vi kunde, bestämde vi oss, säger Regina Catrambone.

Påvens attack

Påvens besök på den italienska ön Lampedusa sommaren 2013 var hans första resa sedan han installerats. Hans attack på den rika världens brist på engagemang i förhållande till flyktingar följdes av hela den katolska världen. Men egentligen hände inte så mycket förrän i början av oktober förra året då kroppar började flyta iland på Lampedusa.

Snart stod det klart att en av de värsta flyktingkatastroferna på Medelhavet hade ägt rum. Över 360 personer drunknade några hundra meter från land. Många var barn. Händelsen förändrade Italiens hårda attityd till flyktingbåtarna. Men redan innan tragedin hade Regina och Chris Catrambone börjat gå från ord till handling.

De startade organisationen Migrant Offshore Aid Station (Moas) och köpte båten Phoenix som nu ligger i hamnen i Valletta, Maltas huvudstad.

- Vi hade en mycket enkel idé: ingen mer ska behöva drunkna i Medelhavet, säger Regina Catrambone.

Hon visar runt på forskningsfartyget som byggts om för sitt nya ändamål, att söka upp och rädda sjunkande flyktingbåtar. På däck öppnar hon en låst container. Därinne finns det hon kallar "Moas ögon", de två drönarna som flygspanar efter båtar. Där finns också ribbåtarna och som kan plocka upp folk.

Veckan innan vi får komma ombord var Phoenix ute på sin första mission. Lördagen den 30 augusti siktades en fiskebåt i sjönöd. Ombord fanns 227 syrier och palestinier. 57 av dem var barn, många spädbarn. De fick komma ombord på Phoenix och fick vatten och första hjälp av den medicinska personalen.

- Jag följde det via webbkamera. Bland barnen fanns en funktionshindrad flicka som börjat få insulinkänningar och mådde riktigt dåligt. När hon lyftes ombord kände jag mig så glad, säger Regina Catrambone.

300 räddades

Samtidigt som Phoenix besättning tog hand om flyktingarna från fiskebåten siktades en gummibåt med 96 män ombord. Av italienska myndigheter fick Phoenix befäl över räddningsoperationen på plats. Den helgen räddades nästan 300 människor från att drunkna i Medelhavet.

- Där var flera höggravida kvinnor, familjer som tvingats att lämna allt, utbildade människor, lärare, jurister, läkare, berättar Regina Catrambone.

Nu håller den 16 man starka besättningen på att göra Phoenix klar för nästa mission. Nya räddningsvästar och vatten ska ombord. Nästa morgon klockan sex är det avfärd.

Adrian Spillett, akutsjukvårdare från Irland, visar oss sjukvårdsrummet med tre bäddar och medicinsk utrustning för enklare sjukvård.

- Det var nära att en av de gravida kvinnorna som vi plockade ombord från fiskebåten häromveckan skulle föda här på britsen, berättar han.

Liksom hela besättningen är Adrian Spillett inhyrd för sex veckor i taget. Det är så länge en mission till havs varar.

Regina Catrambone hoppas på att stiftelsen Moas ska få fler finansiärer i framtiden.

- Vi tror på det här projektet. Vi brinner för tanken på att inga flyktingar ska behöva dö på Medelhavet. Men på sikt behöver vi fler som kan bidra, säger hon.

Fakta: Moas

Förkortningen står för Migrant Offshore Aid Station som har sin bas på Malta..

Är ett privat initiativ av Regina och Chris Catrambone.

Båten Phoenix är 40 meter lång och specialutrustad för att söka upp och rädda människor i sjönöd.

Besättningen är på 16 personer och hela projektet leds av Martin Xuereb, som tidigare var befälhavare i den maltesiska flottan.

På moas.eu och twitterkontot @moas.eu publiceras kontinuerligt nyheter om projektet.

Se film om Moas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.