Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hon petades som fackombud

Fackombudet Helena Ternehäll var nyutnämnd, entusiastisk – men för borgerlig. Därför valde Kommunal i Stenungsund att ge henne sparken.

– Eftersom barnen flyttat ut tyckte jag att jag kunde börja lägga ner lite mer tid på det fackliga. Jag kände mig jättetaggad, minns Helena Ternehäll.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon valdes till arbetsplatsombud av sina kollegor på äldreboendet Tallåsen i våras och deltog sedan på en facklig grundkurs i oktober. På kursen föreläste den lokale S-politikern Krister Kronlid. Han sågade alliansregeringen efter noter.

Helena, som aldrig varit politiskt aktiv men sympatiserar med Moderaterna, ställde då frågan om han inte tyckte det skulle löna sig att arbeta. Hon undrade också hur man skulle kunna hindra svenska jobb från att försvinna utomlands.

– Det var en jättebra utbildning men jag förstod inte varför de skulle ta dit en politiker. Han hade papper med sig där man kunde skriva upp sig som medlem i Socialdemokraterna. Det kändes sektliknande, minns Helena.

Veckan efter ställdes hon mot väggen av Lena Janson, ordförande i Kommunals Stenungsundssektion.

– De hade fått samtal från Uddevalla där folk tyckte att jag var för lojal mot arbetsgivaren och att jag var positiv till alliansen. Hon sa till mig att gå hem och fundera på mina värderingar.

– Jag gick direkt till jobbet och berättade vad som hade hänt. Jag var så upprörd att jag började gråta. Det kändes otroligt kränkande, berättar hon.

I början av december fick hon ett kortfattat mejl från Lena Janson – Helenas uppdrag skulle avslutas med omedelbar verkan. Någon ersättare har fortfarande inte rekryterats, vilket gör att hennes avdelning nu saknar både fackombud och skyddsombud.

Lena Janson vill inte kommentera fallet när GP når henne på telefon. Till ST-tidningen säger hon dock att alla arbetsplatsombud måste ställa upp på Kommunals värderingar och att det inte har någon betydelse i sammanhanget att Helena är demokratiskt vald av sina kollegor.

– Det är sant att så har skett men det är ändå vi som i slutändan fattar beslut, säger Lena Janson till tidningen.

GP har också varit i kontakt med Krister Kronlid, föreläsare på kursen i Uddevalla. Han är glad över beslutet att peta Helena Ternehäll.

Kan man inte göra ett bra fackligt jobb om man är moderat?

– Nej, det tror jag absolut inte. En stor del av uppdraget är att bedriva opinion och värva nya medlemmar. Delar man inte våra värderingar kan man inte vara arbetsplatsombud, jag förstår inte ens varför man skulle vilja ha ett sådant uppdrag då. Att vara ombud handlar inte bara om enskilda små sakfrågor på en arbetsplats. Allt måste ses i ett större perspektiv.

Finns det risk att andra medlemmar känner att det är lågt i tak?

– Nej, jag tror att våra medlemmar blir stolta över att vi vågar ta ställning, att vi inte viker ner oss bara för att få så många arbetsplatsombud som möjligt.

Helena Ternehäll, som nu begärt utträde ur förbundet, bara skakar på huvudet:

– Även i en familj måste man väl få ha olika åsikter, säger hon.