Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Förr tog Jenny Hurtig ofta bilen från hemmet i Nol till jobbet i Kungälv. Nu blir det väldigt ofta cykel i stället. Hon är en av 38 deltagare i det regionala projektet Testcyklisterna.

Hon byter bil mot cykel

Ett 40-tal västsvenskar har fått ny cykel, egen coach och gratis hälsoundersökningar. Deras motprestation: att välja bort bilen minst tre gånger per vecka.

– Så här får jag väl inte säga egentligen men det är nästan lite för enkelt, säger Jenny Hurtig och tittar på sin splitter nya mörkgrå elcykel som står uppställd utanför huset i Nol.

I april kvitterade Jenny ut hojen och en transportkärra hos den lokala cykelhandlaren. Numera fixar hon både dagishämtningar och resan till det egna jobbet med pedalkraft. Men elmotorn ger så mycket hjälp på vägen att hon nästan skäms lite.

– Jag gör faktiskt så att jag alternerar lite och tar min vanliga cykel ibland också. Jag blir lite trackad på jobbet annars, jag fick höra ett en kollegas pappa har en sån.

Jenny Hurtig är en av 38 västsvenska testcyklister som fram till oktober ska cykla, blogga, skriva loggbok, mätas och vägas. Projektet heter Testcyklisterna och drivs av Hållbar utveckling Väst ihop med Göteborgsregionens kommunalförbund och sju kommuner.

Förhoppningen är att de 38 deltagarna kan förmå många fler till att ändra livsstil.

– Vi vill få fler att byta bilen mot cykeln. Vi tror på det goda exemplet, att folk får något som de kan relatera till. Testcyklisterna pratar ju med vänner, kollegor och föräldrar på dagis, och då kan fler bli inspirerade, säger projektledaren Sara-Linnéa Östervall.

Försöket pågår fram till oktober och sedan är förhoppningen att den akademiska världen ska ta hand om en del av uppföljningsarbetet.

– Vi hoppas få någon doktorand att forska på de här personerna så att vi får veta mer om omställningen från bil till cykel, säger Sara-Linnéa Östervall.

Satsningen går loss på 800 000 kronor, pengar som projektägarna tänker sig att samhället på mycket lång sikt får tillbaka genom till exempel lägre sjukvårdskostnader och mindre slitage på vägar. Det är första gången som konceptet provas i den här stora skalan i Västsverige.

– Jag hoppas att det här sättet att arbeta ska få stort genomslag. Alla vet ju att det finns många fördelar med cykling, för miljön, för hälsan, för stadsmiljön... Men många har svårt att få det att hända, säger Sara-Linnéa Östervall.

Sju kommuner deltar

Projektet Testcyklisterna omfattar sju kommuner: Ale, Alingsås, Halmstad, Lidköping, Lilla Edet, Mölndal och Öckerö.

De 38 deltagande cyklisterna valdes ut bland totalt 400 sökande.

Under projekttidens gång bloggar deltagarana på www.testcyklisterna.se.

Mest läst