Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Hon är en levande lögndetektor

Eva Hyllstam vet en del om hur man avslöjar en lögnare, och lär ut sina knep till företag och andra.

Du föreläser om emotionell kompetens, varför har du riktat in dig på det?

- Det är grymt intressant med kommunikation. Ända sedan jag var liten har jag fascinerats av, och brottats med, att folk säger saker de inte menar. Jag vill förstå människor på djupet och har studerat massor för att bli bättre på det. För några år sedan kom jag i kontakt med Paul Ekman, professor i psykologi, som är banbrytande inom forskningen om emotioner och ansiktsuttryck. Han anlitas bland annat av FBI och Scotland Yard och hans forskning låg till grund för tv-serien Lie to me. Jag fick en chans att gå en utbildning och bli licensierad i hans metoder.

Vad går utbildningen ut på?

- Att öva upp sin emotionella kompetens, framförallt genom att öva sig i att läsa emotioner i ansiktet. Man lär sig uppfatta och tolka så kallade mikrouttryck. De är omedvetna och betydligt snabbare än vanliga ansiktsuttryck, under en femtedels sekund. Mikrouttryck är en del i att förstå vad som egentligen händer inom en annan människa. Det är den information vi läcker ofrivilligt.

Nu håller du i kurser och föreläsningar om hur man avslöjar lögnare. Hur gör man det?

- Det är mycket svårt! De flesta har ju en magkänsla för när någon ljuger. Det här är forskningsbaserade verktyg för att bryta ner magkänslan till något konkret som inte bygger på antaganden och förhastade slutsatser. Lär man sig mer om de kanaler vi kommunicerar genom så kan man fånga när något inte stämmer. Men det är inte som på tv att det finns ett tecken som bombsäkert visar att någon ljuger. Det gäller att para kunskapen med en stor portion ödmjukhet. Man ska inte tro att man är Sherlock Holmes.

Varför behöver företag den här kunskapen?

- Säg att du arbetar med rekrytering till exempel. Du kanske frågar personen som söker jobb hur den trivdes på sin förra arbetsplats, och den svarar att allt var jättebra. Men så ser du ett mikrouttryck av förakt, eller ilska. Då handlar det ju inte alls om att försöka avslöja personen i fråga som en lögnare, men du ser att det finns något intressant där som du kanske ska fråga vidare på för att få en bättre bild av hur det faktiskt var på den förra arbetsplatsen.

Vilka andra yrkesgrupper kan ha nytta av detta?

- En säljare kan lättare märka om han eller hon översäljer i mötet med en kund, genom att snappa upp de små signalerna, och kan då backa. Lärare, läkare, journalister – egentligen alla som arbetar nära andra människor. Chefer har också oerhört stor nytta av att kunna veta vad som pågår under ytan på arbetsplatsen och vad folk egentligen tycker.

Blir det inte dålig stämning på en arbetsplats om chefen går omkring och avslöjar anställdas lögner?

- Chefen som tränar sig i det här blir inte bara medveten om andras lögner utan även sina egna, och förstår sig själv bättre. Tanken med det här är att höja den emotionella kompetensen så att vi förstår varandra bättre, inte att gå omkring och avslöja lögnare i första hand. Genom att träna sig i det här blir man mer lyhörd för andra människors känslor.

Vad har du haft för nytta av de här kunskaperna i ditt eget yrkesliv?

- Jag hade inte kunnat göra det jag gör utan dem. Jag sysslar bland annat med coachning och ledarskap. I och med att jag kan läsa av människor så kan jag hjälpa till på ett helt annat sätt när jag går in i ett företag eller en arbetsgrupp. Jag har också börjat se så mycket mer när jag pratar med folk, eller när jag tittar på nyheterna. Det är extremt spännande att studera det vi människor försöker dölja!

Blir man bättre på att ljuga själv av att kunna de här metoderna?

- Man kan bli bättre på att styra de medvetna signalerna, men det vi signalerar omedvetet är svårt att göra något åt. Framförallt kan den här kunskapen göra att man förstår sig själv bättre. Lögn är laddat och väcker reaktioner. Men det intressantaste är de frågor det här väcker inombords: hur sanningsenlig är jag? I mina relationer? I mitt yrkesliv? Och vill jag veta precis vad andra känner?

FAKTA: Eva Hyllstam

Gör: Föreläser om emotionell kompetens och håller i föreläsningen Hur man avslöjar en lögnare. Driver kontorshotellet World Trade Center vid Korsvägen.

Ålder: 49

Senast lästa bok: Telling lies av Paul Ekman

Mest använda lögn: När jag ljuger för mig själv är det nog den klassiska Jag har inte tid.

Mest läst