Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hollande favorit inför andra ronden

Socialisten Francois Hollande har tagit ett steg närmare presidentposten i Frankrike.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Högerextrema Marine Le Pen kom inte vidare, men gjorde rekordresultat och blir nu ändå en nyckelperson.

I första omgången i det franska presidentvalet segrade Hollande med över 28 procent mot 27 för sittande presidenten Nicolas Sarkozy från högerpartiet UMP. De två går nu vidare till andra valomgången den 6 maj. Enligt opinionsmötningar som gjordes i går kväll får Hollande mellan 53 och 56 procent i andra omgången, men mycket hänger på hur de två kvarvarande lyckas locka väljare från de utslagna kandidaterna.

Glädjen stod högt i taket på Nationella Frontens valvaka, trots att partiledaren Marine Le Pen med sin tredjeplats inte gick vidare. Men nästan var femte väljare lade sin röst på henne.

Bara början

-Kampen har bara börjat. Inget kommer längre att vara som förut, sade Le Pen inför entusiastiska anhängare.

Resultatet är bättre än vad hennes far Jean-Marie fick 2002, då han oväntat tog sig vidare till slutrundan i presidentvalet. Det ger råg i ryggen inför parlamentsvalet i juni, och främst Sarkozy kommer nu att göra allt för att vinna över hennes väljare till den 6 maj.

Flirten började redan i hans tal på valkvällen, då han tog upp skärpta gränskontroller, kontrollerad invandring, brottsbekämpning och kärleken till Frankrike.

Den 1 maj lovar Le Pen att tala om vilken kandidat hon ställer sig bakom i den andra valomgången.

Sarkozy måste nu ladda om batterierna för att inte bli av med jobbet. Hans popularitetssiffror är historiskt låga och motståndaren Francois Hollande vinner poäng på det faktum att han inte är Sarkozy.

Segerviss Hollande

-Jag ligger i dag bäst till för att bli Frankrikes nästa president, sade Hollande segervisst till upprymda anhängare.

Opinionsmätningar inför andra omgången visar att Hollande kommer att ta en storseger över Sarkozy. Står den prognosen sig kan han bli den förste socialistiske presidenten sedan Francois Mitterrand lämnade Elyséepalatset 1995.

Han vet att han nu har ögonen på sig utanför Frankrikes gränser, inte minst i EU, där Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sarkozy varit ett radarpar i eurokrisen.

-Min yttersta plikt... är att föra Europa tillbaka till tillväxt och sysselsättning, sade Hollande i sitt tal.

"Resultatet av den första valomgången är glädjande för att det visar att efterfrågan på socialdemokratisk politik ökar också i Europa. Men det är samtidigt oroande att Le Pen fick så många röster", kommenterar svenska Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

"Jag träffade Hollande i Paris tidigare i våras och diskuterade den europeiska socialdemokratins framtid och följer valet noga. Det franska presidentvalet är viktigt för den politiska inriktningen i hela Europa och jag ser med spänning fram mot den avslutande valomgången", skriver Löfven i ett mejl till TT.

Kandidaternas vallöften är oroväckande för Europa, säger Anna Stellinger, chef för Europaforskningsinstitutet Sieps.

-Deras lätthet att se på Frankrikes ekonomi är oroande för omvärlden, säger Stellinger.

Både Hollande och Sarkozy har en lång lista med oroväckande vallöften-för Europas del, anser hon.

-Sarkozy har en kritisk syn på gränser och invandring och han pratar om att dra sig ur Schengensamarbetet. Hollande å sin sida är kritisk mot arbetet som har gjorts i och med finanspakten. Han vill sänka pensionsåldern från 62 år till 60, vilket innebär att statsskulden som tangerar 90 procent inte ser ut att arbetas ner. -Sverige är beroende av att euro- och EU-samarbetet går väl och ingen av de franska kandidaterna har skickat ut några positiva signaler till Bryssel, säger Stellinger.

Ledaren för främlingsfientliga Nationella Fronten, Marine Le Pen, gick inte vidare - men hon fick nästan en femtedel av rösterna.

-Hon fick mer röster än väntat. Det är inte helt lätt att veta vilka hennes väljare kommer att gå till i andra omgången den 6 maj, säger Stellinger.

Längst ut på den andra kanten finns Jean-Luc Mélenchon, gemensam presidentkandidat för kommunist- och vänsterpartiet. Inte heller han gick vidare men sammanlagt har de båda kandidaterna samlat nära 29 procent (Le Pen-18, Mélenchon-11) av de franska väljarna.

-Man kan se det i ljuset av Frankrikes kris. Många är extremt missnöjda. Man vet att fransk ekonomi inte går bra, att man har nästan 90 procent av BNP i statsskuld och hög arbetslöshet, säger Stellinger.

Gemensamt för kandidater har varit det tydliga budskapet att det är dags för presidentbyte.

-Man vill för allt i världen inte få Sarkozy omvald.

Frågan är om deras anhängare nu röstar på Sarkozy, Hollande eller om de inte röstar alls.