Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hollande får tuff start

  När segerns sötma dunstat måste Frankrikes nye president kavla upp ärmarna.

  Francois Hollande tar över ett land i kris och han får göra en internationell rivstart.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Sopåkarna på Place de la Bastille har knappt hunnit städa bort resterna från nattens firande, men redan har allvaret börjat för Francois Hollande. För första gången på 17 år har Frankrike en socialistisk president igen och förväntningarna är enorma. Trots att han officiellt inte tillträder förrän 15 maj, pågår febrila förberedelser i hans inre krets.

  Före parlamentsvalet i mitten av juni bör det finnas en plan för de första vallöftena, till exempel att sänka sin egen och ministrarnas lön, tillfälligt pristak på bensin och förslag på sänkt pensionsålder för dem som börjat jobba tidigt.

  Bromsa och gasa

  Frågan är hur mycket han kan genomföra. Verkligheten är en statsskuld på 90 procent av BNP, krav på minskat budgetunderskott, stigande arbetslöshet och en mycket blek tillväxt.

  Hollandes recept är att både bromsa och gasa. När han direkt efter sin installation åker till Berlin för att möta förbundskansler Angela Merkel kommer han att ha krav på en tillväxtpakt med sig i portföljen. Merkel som är åtstramningarnas moder lär stoppa allt som kostar pengar. Men Hollande är påstridig.

  – Jag är säker på att man i många europeiska länder kände lättnad, hopp och en insikt om att åtstramningar inte längre kan vara det enda alternativet när resultatet stod klart, sade Hollande i sitt segertal.

  Förhoppningar finns att Hollande ska vara en lättare person att samarbeta med. Sarkozys arroganta stil har ofta irriterat, särskilt mindre EU-länder. Hollande har trots allt haft EU-kommissionens legendariske ordförande Jacques Delors som sin mentor.

  Toppmöten väntar

  När valretoriken tystnat förväntar sig de flesta att Hollande blir den moderate socialisten igen. Finansminister Anders Borg ser honom som en långsiktig politiker, intresserad av ordning och reda i finanserna och inriktad på ett bra EU-samarbete.

  – De kontakter jag har haft med personer som arbetar med ekonomisk politik i Frankrike säger att det är en pragmatisk presidentadministration, och regering om vi får ett regeringsskifte, som är väl medveten om spelreglerna i Europa, säger Borg.

  Hollande måste nu snabbt lära känna alla makthavare runt om i världen. Direkt från Berlin bär det av till USA för G8- och Natotoppmöten, sedan väntar EU-toppmöten i Bryssel, och dessutom ett G20-möte och en klimatkonferens i Brasilien.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.