Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Hjärtoperation prövas mot migrän

Hjärtoperation kan i framtiden bli en helt ny behandlingsmetod mot svår migrän. Just nu pågår ett par studier för att utvärdera effekten.
På måndag släpps i USA resultatet av den första undersökningen. Inom kort kommer ännu en studie. Behandlingen går ut på att täppa till en förbindelse mellan hjärtats förmak, en förbindelse som skall slutas av sig själv vid födelsen eller strax därefter. Var fjärde vuxen person har ett hål mellan förmaken och detta medfödda hjärtfel saknar i de allra flesta fall betydelse för hälsan.

Men för ett tiotal år sedan började man stänga förbindelsen, foramen ovale, på patienter som fått stroke utan att ha några riskfaktorer. De var ofta unga när de drabbades, till synes utan anledning. Så småningom upptäckte man att en stor andel av dessa patienter hade hål mellan förmaken, PFO (patent foramen ovale).

På försök började patienter med den här speciella typen av stroke, kryptogen stroke, att opereras. Efteråt berättade de för sina läkare att de blivit av med sin migrän. Fler och fler rapporterade samma sak.

- När man tittade litet närmare på patienter med migrän med aura visade det sig att två tredjedelar av dessa hade PFO, säger professor Carl Dahlöf vid Migränkliniken i Göteborg. Det var så idén vaknade att pröva operation även på migränpatienter.

Ännu vet ingen vad som orsakar migrän, men enligt Carl Dahlöf finns det minst tre förklaringsmodeller som kan ha med PFO att göra:
* det bildas mikroproppar som går direkt upp till hjärnan utan att först filtreras i det fina lungträdet.
*olika typer av kroppsegna substanser, proteiner eller annat, slinker igenom upp till hjärnan.
* patienter med stora PFO får sämre syrgasmättnad i blodet.

- Att kunna behandla migrän med operation är onekligen en spännande tanke, säger Carl Dahlöf. I USA har man redan börjat utan att det vetenskapliga underlaget är klart - vi vet ännu inte om konceptet håller.

Men om det gör det tror Carl Dahlöf att trycket från patienterna på att få behandling skulle bli stort.
- Ja, många har så svår migrän att de mycket väl kan tänka sig att gå igenom en operation. Men det är både en fråga om vetenskap och om pengar, säger Dahlöf. Man får komma ihåg att det handlar om behandling, inte om bot.

Av Sveriges cirka en miljon migräniker skulle 30 000 kunna vara aktuella för operation. Det handlar alltså om en hårt selekterad grupp. Patienterna skulle förutom dokumenterat svår migrän, där läkemedel inte hjälper, också ha PFO. Ingreppet som sker via ljumsken är inte helt ofarligt och kostar cirka 100 000 kronor. Sammantaget skulle detta kosta 3 miljarder kronor. Samtidigt vet man att migränsjukdomen årligen kostar betydligt mer genom ett stort antal sjukdagar i den arbetsföra befolkningen.
Migrän är en folksjukdom med uppåt 1 miljon drabbade.
Svår huvudvärk som kommer i anfall och kan vara alltifrån några timmar till flera dygn.
Två av tio har migrän med aura, dvs förkänningar i form av synrubbningar och domningskänslor.
I Europa står migrän och annan huvudvärk för 1/3 av den totala kostnaden för alla neurologiska sjukdomar - inklusive stroke.
Slutning av PFO sker genom att operatören lägger ett snitt i höger ljumske och sedan via en kateter letar sig upp till hjärtat via stora kroppspulsådern. Hålet mellan förmaken täpps till med olika tekniker, det finns flera tillverkare på marknaden.
Mest läst