Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Helena Johansson ger en gratiskram till Hadigka Kyankof mitt i Nordstans köpvimmel.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hjärta mot hjärta i Nordstan

- Den bästa kramen kommer från vänster. Då möts vi hjärta mot hjärta. Så här! Helena Johansson delar ut gratiskramar mitt i köpruschen i Nordstan. Som ett alternativt till att julhandla.

- Alldeles nyss fick jag lära mig av en man här, att man skall hålla kvar kramen i minst åtta sekunder. Då frigörs endorfiner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Helena Johansson förmedlar sina nya kramkunskaper. Det där med hjärta mot hjärta lärde hon sig av en man på ett torgmöte på Järntorget för ett år sedan.

- Det känns bättre när man möts så, säger hon.

Det är en bra kramskola det här?

- Man lär sig en hel del när man träffar människor på stan.

Uppropet En köpfri dag syftar till att få människor att tänka till om konsumtion, miljö och rättvisefrågor. På olika ställen i landet har det löst sammanhållna nätverket liknande arrangemang under lördagen.

Nordstans handlare har rivstartat för årets viktigaste försäljningsperiod. Det är full rusch runt Helena och en grupp andra människor som tycker som hon, och har sitt kramerbjudande textat på en skylt.

Det är ett kärleksfullt budskap med värme i stället för förmaningar.

- Vi gör ju ingenting som är negativt. Det är viktigt att fokusera på det positiva och kärleksfulla. Det här med kamp och att strida mot varandra har vi haft så mycket av. Det är redan testat, säger Helena Johansson.

Blir det någon effekt på köplusten på det här viset då?

- Vi gör det som en kul grej, det är svårt att få folk att stanna upp. Men vi kanske sår ett frö, säger Helena och håller upp sin skylt.

Då kommer Hadigka Kyankof fram.

- Kan jag få en broschyr?

- Javisst, vill du ha en kram också?

- Ja, tack!

Hadigka skiner upp och låter sig omfamnas.

- Hon var trevlig. Jag tycker att det är en intressant broschyr och en bra tanke, säger hon.

Kommer du att köpa något i dag?

- Ja, det gör jag nog ändå.

Men alla är inte i Nordstan för att konsumera den här intensiva lördagen. Vissa kramas alldeles på egen hand – och bara varandra.

- Vi skall inte handla i dag. Man kan väl säga att det är en dejt, vi bara genar igenom här, säger Miguel Silverhagen som mitt i det köpsugna folkvimlet har stannat upp och kramar Magdalena Eriksson.

De har allt annat att tänka på än shopping.

- Jag är väl inte den som köper så jättemycket grejer. Det är inte så svårt att avstå från att handla en dag. Men det är förstås från person till person hur mycket man behöver, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.