Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
01_resa
Lissabon gör ordet pittoresk rättvisa med gränder och vackert smyckade husfasader.

Hit reser vi i sommar

Sommaren 2015 regnade bort och värmen gjorde bara sporadiska inspel. Många suktar därför extra mycket efter sol och bad inför årets semester. Här är Sydeuropas hetaste charterresmål i sommar.

Lissabon – nya weekendfavoriten

Har svenskarna tröttnat på Paris, Barcelona och London? Kanske inte, men helt klart är att många av de svenska weekendresenärerna vill se en ny stad i vår och sommar: Lissabon. Det framgår av resebyrån Tickets bokningsstatistik där resor till den portugisiska huvudstaden fullkomligen exploderat i antal. Staden har tagit sig in på tio-i-topp-listan över de städer i världen vi reser mest till.

– Det låter nästan löjligt, men vi ser just nu en bokningsökning på 94 procent för resor till Portugal. Största ökningen gäller Lissabon som håller på att bli en ny favorit när det gäller storstadsresor, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket.

Varför detta plötsliga intresse för Lissabon? En förklaring är att staden håller på att byta skepnad, från charmigt sliten till chict trendig med nya hippa kvarter och en ny spännande matscen. Men intresset kan också vara en del av en annan trend som växer sig allt starkare bland svenska resenärer – viljan att kombinera stad och bad. Strax utanför Lissabon ligger badorterna Estoril och Cascais.

– Vi ser att resandet ökar även till andra städer vid havet, som Malaga och Barcelona, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Förutom Lissabon ligger också ett ökat resande till Algarvekusten bakom sommarens Portugalboom.

Spanien – hetast i sommar

– Vi upplever en riktig Spanienfeber just nu. Det säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving. Och febern är extra het när det gäller Mallorca som toppar arrangörens försäljning. Det var också dit den allra fösta svenska charterresan gick, från Stockholm 1955. Men även Kanarieöarna samt städer som Malaga och Barcelona drar fler sommarturister i år jämfört med tidigare. Ving möter sommarens Spanientrend med att dra igång nya resor till kuststräckorna Costa Dorada och Costa Brava som ligger söder respektive norr om Barcelona. I Costa Dorada, som även kallas guldkusten, är det livliga Sitges eller lugnare och mer barnvänliga Salou som gäller. I Costa Brava satsar arrangören på de populära badorterna Lloret de Mar, Calella och Santa Susanna.

– Trots att Spanien varit med länge så står sig landet verkligen som turistmagnet, mycket tack vare det ständigt pågående arbete som görs för att behålla det genuina och samtidigt förnya och fräscha upp, säger Magdalena Öhrn.

Även Fritidsresor märker ett ökat intresse för Spanien och även här är Mallorca populärast. Den största försäljningsökningen svarar dock grann-öarna Menorca och Ibiza för. Just nu bokas det tre gånger så många sommarresor till Ibiza hos Fritidsresor jämfört hur det såg ut vid den här tiden i fjol.

Grekland – alltid hett, alltid rätt

De senaste årens finansiella och politiska kris i Grekland tycks inte dämpa svenskarnas vilja att resa dit. Snarare tvärtom, efterfrågan i år är nämligen större än i fjol. Med ett ökat intresse följer så klart ett ökat utbud och det finns därför flera grekiska sommarnyheter hos charterarrangörerna.

Apollo satsar på ön Patmos som trots att den är liten har ett 20-tal stränder med både sand och sten. Ving startar resor till storstaden Kavala på det grekiska fastlandet vid Egeiska havet, medan Fritidsresors grekiska nyhet är ön Zakhyntos samt sex destinationer på östra Kreta.

Kroatien – sommarens raket

Charterarrangörerna är överens – sommarens sol- och badraket är Kroatien. Det är till landet med Medelhavets kanske klaraste vatten som efterfrågan på charterresor har ökat allra mest. Ving storsatsar på Kroatien och ökar utbudet av resor till landet med hela 80 procent. Särskilt stor är satsningen på ön Brac i Adriatiska havet. Samtidigt drar Apollo som enda charterarrangör resor till ön Korcula, också i Adriatiska havet. Korcula beskrivs av arrangören som grön och vacker med många stränder. Öns mest kända strand, sandstranden Vela Przina, kan bli trång under sommarmånaderna.

Fritidsresor utökar också Kroatienprogrammet, bland annat i orten Podgorda på den Makarska rivieran.

Turkiet – tappar mark

Det är inte bara sol på sommarens charterhimmel. Den tidigare favoriten Turkiet går dåligt. Ving har dragit ner 30 procent i volym jämfört med i fjol och resekoncernen TUI där Fritidsresor ingår meddelar att bokningarna till Turkiet just nu ligger 40 procent under fjolårsnivån. Siffran gäller hela den europeiska verksamheten, men Leyla Öfwerström, informatör hos Fritidsresor, säger att trenden är densamma på den nordiska marknaden.

– Vi ser att Turkiet tappar. Folk väljer Mallorca och Grekland i stället, säger hon.

Hotell – det nya resmålet

En stark resetrend just nu är att boendet blir allt viktigare. Charterarrangörerna går till och med så långt att de säger att hotellet är det nya resmålet. Detta är förklaringen till att det satsas så hårt på hotellkoncept i charterbranschen – det finns stora familjeanläggningar med barnklubbar och vattenland, hotell där endast vuxna tillåts bo, lyxhotell, sporthotell – listan kan göras lång. Ingen målgrupp får missas. 

I sommar fortsätter koncepthotellen att sprida sig. Ving har till exempel ett koncept för ”urbana par”, med vintagemöbler och utvalda konstverk. 

Fritidsresor satsar också på parresor, med hotell som fokuserar på spa med duobehandlingar och solstolar för två. 

Träning – svettig semester

De senaste årens stora trend håller i sig även i sommar – semester är inte längre detsamma som lata dagar vid poolen där det mest ansträngande är att beställa en ny paraplydrink. Nej, nu växer skaran som väljer att vara aktiva på semestern. Det handlar inte bara om att ta ett sporadiskt pass gymmet utan nu gäller alla möjliga aktiviteter – cykelturer, vandringar, yoga, pilates, tennis… Och det ska vara på riktigt, med proffsiga instruktörer.

Charterarrangörerna noterar förstås intresset, och utbudet av resor där man på olika sätt kan ägna sig åt träning på och runt hotellanläggningarna blir således bara större för varje år som går.

– Tiden när vi nöjer oss med att bara ligga på stranden är förbi. Vi vill göra mer, uppleva mer, lära oss mer och utforska nya platser. Det betyder att vi inte längre nöjer oss med ett ordinärt gym på ett hotell. Vi ställer större krav än så, säger Apollos Sverigechef Peter Browall.

Mest läst