Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Måne
Den röda månen stiger över centrala Moskva på onsdagskvällen.

Himlaskådare njöt av den röda månen

Månen har bjudit på en spektakulär föreställning då den för en stund lyste rött under en månförmörkelse. Men skådespelet var bara för särskilt lyckosamma - i Sverige har den röda månen inte varit synlig.

I Australien överskuggades månfesten av en viss molnighet. Men på ett observatorium i Sydney jublades det när den röda månen visade sig.

-Mycket imponerande! Molnet var verkligen i vägen, men vi har sett den i totalförmörkelse och höjdpunkten är som alltid att se den vackra rödbruna färgen, säger astronomen Geoff Wyatt, enligt USA Today.

Fenomenet inträffar när jorden passerar mellan solen och månen. Solens strålar bryts i atmosfären och kastar då en rödaktig glöd på månens yta.

Människor i USA, Nya Zeeland, Australien och delar av Asien hade första parkett inför skådespelet. Men i Kina ställde luftföroreningarna till problem för himlaskådarna medan människor i Tokyo i Japan tog sig högst upp i skyskraporna för att få den bästa utsikten över månen, skriver AFP.

Europa, Mellanöstern och Afrika hade dock inte tiden på sin sida, men nyfikna amatörastronomer kunde ändå följa himlafenomenet direkt på flera sajter. Nasas experter fanns också tillgängliga för att svara på frågor via chatt.

1435138.jpg
Collage
Mest läst