Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Frida Hansdotter, Henrik Lundqvist (Tre Kronor), Sven Thorgren och Charlotte Kalla är alla stora medaljhopp i OS.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hetaste svenskarna inför OS i Sotji

  På måndagen kom den officiella målsättningen från SOK. Minst tio svenska medaljer vill förbundet se vid OS i Sotji. – Det är ett mål som är utmanande för den nivå vi är på, säger truppchefen Peter Reinebo.

  Förra veckan kom en prognos som sade att sju till nio medaljer är ett troligt scenario i Sotji. Nu har förbundet bestämt sig för en målsättning på tio – exakt samma som förbundet hade inför OS i Vancouver 2010. Då blev det elva medaljer (fem guld, två silver, fyra brons).
  – Man kan säga att ingången till Vancouver och Sotji är relativt lika, säger Peter Reinebo.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


  Samtidigt tillkom ytterligare sju idrottare i truppen som nu består av 105 namn. Bland dem återfinns de tre alpina åkarna Markus Larsson, Matts Olsson och Anna Swenn Larsson. Skidskytten Christoffer Eriksson kompletterar stafettlaget. Skicrosstruppen förstärks med Mikael Forslund, nyligen sexa i världscupen, och unge John Eklund.
  Den som kanske inger mest medaljhopp är 21-årige snowboardåkaren Niklas Mattson. Han blev tvåa i världscupen i nya OS-sporten slopestyle i helgen.
  – Det är en framtidskille. Det är över huvudtaget intressant med de nya grenarna, där flera resultat bådar ganska gott, säger Reinebo.


  Överlag verkar det finnas förhoppningar om platser på flera olika podium.
  – Tittar vi tillbaka så har längdskidor stått för en väldigt stor andel, mer än hälften.
  – Nu har vi två topplag i curling, herrlandslaget i ishockey, herrarnas stafettlag i skidskytte. Det alpina laget har haft ett halvt dussin åkare på pallen i år, längdlaget är fortfarande väldigt starkt och skicrosslaget har haft pallframgångar.
  Hur många guld det blir i spelen vill dock inte Peter Reinebo spekulera i.
  – Nej, det är en sliten fras. Det är väldigt små marginaler, säger han.
  En sista uttagning sker senast 26 januari. Fortfarande finns minst en outnyttjad alpin plats.

  Hetaste svenskarna inför OS

  Charlotte Kalla, längd

  Plockade hem guld efter guld under SM i Umeå. Har medaljchans på alla distanser i OS, men funderar på alla välja bort både sprint och sprintstafett. Största guldchans finns troligen i inledande skiathlon.

  Victor Öhling Norberg, skicross

  Tvåa i världscuptävlingen i Val Thorens. Vann för-OS förra året. VÖN är en guldkandidat i Sotji.

  Herrstafett, skidskytte

  Trots att Tobias Arwidson föll två gånger på första sträckan körde Björn Ferry, Fredrik Lindström och Carl Johan Bergman upp Sverige till andra plats i världscupstafetten i Anterselva. Det kan mycket väl bli en ny pallplats i Sotji.

  Tre Kronor, ishockey

  Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström och Alexander Steen snittar alla en poäng eller mer per match i NHL. I Sotji kanske trion bildar kedja. Därtill är Erik Karlsson ligans poängbäste back.

  Frida Hansdotter, alpint

  Tvåa i slalomen i Flachau. Har nu åtta andraplatser i världscupen, tar nog gärna en till i Sotji bakom till synes oslagbara amerikanskan Michaela Shiffrin.

  Maria Pietilä Holmner, alpint

  Trea i Flachau. Åker till Ryssland med dubbla medaljchanser i slalom och storslalom.

  Lag Sigfridsson, curling

  Var ett av de bästa lagen som spelade Continental Cup i helgen, curlingens motsvarighet till golfens Ryder Cup. Trots flera poäng av både damlaget Sigfridsson och herrlaget Edin föll världslaget mot Nordamerika med 24–36.

  Jesper Tjäder, slopestyle, skidor

  Tvåa i världscuptävlingen i Gstaad efter seger i kvalet. Både Tjäder och Henrik Harlaut, som avstod Gstaad för att delta i veckans X-Games, är tänkbara medaljkandidater i Sotji.

  Marcus Hellner, längd

  Fick formbesked med två guld under SM efter en djup formsvacka efter jul. Vann både skiathlon och 15 km klassiskt i Umeå.

  Sven Thorgren, slopestyle, snowboard

  Radat upp pallplatser i vinter. Laddar under veckan för OS genom att delta i X-Games. (TT).

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.