Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Kaffedansaren Svante Lindblom i rutigt släpper loss.

Heta trender i kaffevärlden

Kaffe är hetare än någonsin. När caféet förvandlas till dansställe trängs göteborgare som älskar bruna små bönor. Fullt ös redan vid lunchtid!

Att det ordnas dans mitt på dagen är inget nytt. Men i dag var det premiär i Göteborg för Brunch Beat på söndagar och lokalen vid Magasinsgatan fylldes snabbt av danslystna och kaffesugna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vår idé är att göra baristatävlingen mer publik och roligare för fler än oss inbitna kaffemänniskor, säger Pernilla Gard, manager på da Matteo.

Hon har själv arbetat med kaffe i sex år och tillhör svenska baristalandslaget, som för övrigt vunnit två nordiska mästerskap. Men hon deltar inte i årets sista deltävling av Barista Cup 2012, som under söndagen avgörs i Göteborg.

Istället fungerar hon som värd och guide för GP:s utsända bland kaffesäckar, bryggare och kvarnar. Att det är en hel vetenskap att göra riktigt gott kaffe är ingen överdrift.

Enligt Pernilla Gard är det bryggkaffe som gäller. Visserligen dricks det fortfarande mycket cappucino, caffe latte och macchiato, men kännarna väljer numera hellre en kopp riktigt gott bryggt färskrostat kaffe.

- Trenden beror i hög grad på alla mikrorosterier. På senare tid har det blivit lätt att få tag på högkvalitativt kaffe. I dag importeras kaffebönor från hela världen till Sverige.

Kaffet från dessa nya små rosterier är noggrant utvalt och ska hålla hög kvalité. En annan fördel är att det går att köpa i butiker på nätet. Priset för en kvarts kilo ligger runt 100 kronor.

Pernilla Gard berättar att hon besökt kaffeodlingar i Etiopien, Colombia och Indonesien. Där har hon också följt hela processen och sett hur kaffefrukten torkas och tvättas innan bönorna packas och säljs vidare.

- Viktigt är att kaffe är en färskvara, som helst ska användas inom några månader. Det finns därför ingen anledning att köpa på sig stora mängder, säger Pernilla Gard.

Själv dricker hon helst sitt kaffe utan vare sig mjölk eller socker. Främst för att hon tycker att riktigt bra kaffe inte behöver "rundas av".

Baristatävlingen på da Matteo pågår hela söndagseftermiddagen.

På 15 minuter var ska de åtta deltagarna göra ett stort antal espresso, cappucino och "signaturdrinkar". En jury bedömer vem som är bäst på smak, presentation, kunskap, teknik och passion.

Mest läst