Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Motdemonstranter trycker på mot polisen vid Kvilletorget.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Heta känslor vid Keillers park

Polisen fick använda batonger och pepparspray för att hålla demonstranter på avstånd. Det lyckades. Det blev aldrig några konfrontationer när moskémotståndare och motdemonstranter samlades vid Keillers park.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den här veckan tas första spadtaget för en moské nedanför Ättestupan vid Rambergets fot – nära Keillers park. I går samlades 150 personer för att protestera mot bygget.
Men fler röster ville göra sig hörda. På Kvilletorget höll omkring 400 motdemonstranter ett apellmöte innan de tågade till den kommande byggarbetsplatsen.
Där stoppades de av avspärrningar och ett stort polisuppbåd. Polisen fick ta till pepparspray för att hålla grupperna åtskilda. Två personer fick spray i ansiktet.
Enligt uppgifter till GP försökte en grupp motdemonstranter via en tvärgata och ett grönområde ta sig över till moskémotståndarna. En person uppges då ha blivit nedslagen av en polis med en batong.


– Polisen använde pepparspray när demonstranter försökte ta sig igenom avspärrningarna, säger polisens presstalesman Jan Strannegård. Batonger har också varit framme, men jag vet inte om någon blivit slagen.
Motståndarna tågade från Ramberget och samlades utanför kontoret till det företag som skall bygga moskén.

Keillers park är Hisingens och vår park, sa Johan Halvar, representant för nätverket "Rädda Keillers park". Här skall det varken byggas moské, kyrka eller en bensinmack.
För motdemonstranterna handlade det om att värna demokrati och religionsfrihet.

Vi hade kämpat lika hårt om det gällt byggandet av en synagoga eller en kyrka, säger Sina Faroghi, ordförande för Ungdom mot rasisim i Göteborg.
Sveriges muslimska stiftelse bygger moské genom bidrag från den Saudiarabiska staten. Bygglovet beviljades redan 1991 och med undantag av Sverigedemokraterna har samtliga partier sagt ja till bygget.

Moderaternas kommunalråd Jonas Ransgård anklagar Keillers nätverk för att sprida felaktiga uppgifter:

Tomten där moskén skall byggas användes tidigare för industriändamål och det är inte ett område där man tar en söndagspromenad, säger han. När nätverket hävdar att moskén skall byggas i parken är det en direkt felaktighet. Och att hela parken kommer att förstöras är uppenbart osant.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.