Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Deltagare i Prideparaden genom centrala Stockholm på lördagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Het Prideparad pulserade genom stan

Ett sjungande tåg av rosa fjädrar, sjömansuniformer och 1700-talsklänningar, varvat med representanter från fack och politiska partier, ringlade genom Stockholm under Prideveckans höjdpunkt - paraden på lördagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Solen sken från en nästintill molnfri himmel när den årliga paraden drog i gång i Humlegården i Stockholm.

26-åriga Cornelia Karlsund från Täby, klädd i regnbågsfärgad skinnpaj, var med i paraden för första gången, under banderollen Dykes on bikes.

-Jag har varit här och tittat flera gånger. Nu tänkte jag att nu jävlar ska jag gå med i regnbågsparaden. Det är viktigt att visa sitt stöd, säger hon.

Många, enligt arrangören en halv miljon åskådare, hade samlats längs med gatorna för att se paraden i eftermiddagshettan. Flera politiker deltog också, bland andra justitieminister Beatrice Ask (M), språkröret Gustav Fridolin (MP) och näringsminister Annie Lööf (C). TT fick en pratstund med en uppsluppen näringsminister.

-Det är en fantastisk folkfest med mycket kärlek och glädje. Men i grund och botten är det en allvarlig fråga, det handlar ju om demokrati och lika rätt och villkor och för mig är det helt grundläggande, sade Annie Lööf och dansade vidare i tåget.

Tiotusentals deltagare, över 150 fordon och grupper var anmälda till tåget som gick till Tantolunden.