Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Hesselbom redovisar inköpen

Det har funnits fog för inköp av allt från sexleksaker till sopsäckar. Det menar Röhsska museets chef Ted Hesselbom, som nu har lämnat en rapport där han försvarar sig mot att ha använt stiftelsepengar vidlyftigt.

GP har tidigare skrivit att museernas användning av fonder skulle granskas efter kritiken mot Röhsska. Förra veckan lämnade museichefen den rapport som kulturförvaltningens chef, Björn Sandmark, och kulturnämndens ordförande, Thomas Martinsson (MP), krävt. Men den behövde förtydligas.

I tisdags hade Ted Hesselbom kompletterat uppgifterna. Museichefen inleder rapporten med att slå fast att museets nuvarande ledning följt en gällande praxis och inte sett någon anledning att ifrågasätta den. Sedan redogörs för vilka tio fonder som Röhsska har att tillgå, deras ändamål och vad pengarna använts till under 2011.

De flesta ändamålen formuleras "inköp av föremål för ökning av museets samlingar" och "främja vetenskaplig undervisning och forskning". Inköpslistan innehåller traditionella föremål som skulpturer, träsnitt, smycken, skålar, plagg och skor. Beloppen nämns inte.

Det finns också prylar, tjänster och material som Ted Hesselbom kan komma att få förklara ytterligare, bland annat sexleksaker, Iphone, golvvårdsutbildning, MP3-spelare och en årlig kontroll av skadedjursangrepp och klimatanläggningar.

Björn Sandmark ville i tisdags inte kommentera redogörelsen.

- Det beror på att vi inte är färdiga än. Rapporten ska nu granskas av kommunens stiftelseexpert, säger han.

Likadan inställning intar Thomas Martinsson:

- Innan jag yttrar mig vill jag veta om stadskontoret anser att Ted Hesselbom har gjort rätt tolkningar vid inköpen.

Vad tycker du om inköpet av sexleksaker?

- Om man enbart ser det utifrån ett designperspektiv, så är det inget anmärkningsvärt, säger Thomas Martinsson.

Även länsstyrelsen och Skatteverket har aviserat intresse för att ta del av rapporten.

Enligt de regler som kulturnämnden antog i slutet av förra året ska kommunens museer redovisa sina inköp som gjorts med fondmedel. I år sker det på nämndens möte 29 maj.

Bild - 1
Mest läst