Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Över hela landet finns de: sirenerna som ska varna om fara råder. Fyra gånger om året testas de.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hesa Fredrik varnar även i fredstid

  Många har hört dem. Hesa Fredrik-sirener finns på många tusen ställen i landet. De genomträngande signalerna kan än i dag innebära skillnaden mellan liv och död.
  Första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas sirenerna med sitt brölande ljud. De är en kvarleva från andra världskriget då befolkningen skulle varnas för bombflyg.
  - Numera har de blivit ett system för fredsolyckor, för att varna allmänheten vid fara, säger Mats Oscarsson, före detta presschef på Räddningsverket, till TT.

  Det finns över 4 600 tyfoner i landet - på de flesta tätorter och till exempel på platser där industrier bedriver farlig verksamhet.
  Systemet har fyra olika signaler. En för flyglarm, en för beredskapslarm, en för "faran är över" och sedan 1995 den som vi vanligen hör - VMA, Viktigt meddelande till allmänheten.
  - Grovt räknat används den skarpt en gång per år. I Helsingborg för några år sedan användes VMA vid ett svavelsyreutsläpp som bedömdes som allvarligt och då stannade folk inomhus, säger Mats Oscarsson.

  Men det händer också att varningssignalen får motsatt effekt.
  - När vi utlöste signalen sedan ett giftigt ämne hade fattat eld i Landskronas hamn åkte rätt många Landskronabor till andra sidan hamnbassängen för att kolla vad som hände, säger Mats Oscarsson.

  Numera är systemet radiostyrt och Räddningsverket kan välja vilka tyfoner som ska ljuda. (TT)

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.