Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Hertig av hustruns hertiginnedöme

Daniel Westling blir den förste svenske man som gifter sig till en hertigtitel.

Den 19 juni förvandlas Daniel Westling från gymägare till prins och hertig. Sagan om Ockelbosonen påminner lite om den med grodan som blir kysst av en prinsessa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inte nog med att han gifter sig med sin älskade Victoria. På samma gång kan han också börja att titulera sig själv prins och hertig av Västergötland.

– Prins blir han automatiskt i den sekund som ärkebiskopen stadfäster äktenskapet mellan de två, säger Göran Alm, chef för Bernadottebiblioteket på slottet.

Hertigtiteln får han lika automatiskt i egenskap av make till hertiginnan av Västergötland, den titel som kronprinsessan Victoria fick vid två års ålder i samband med att Sverige införde kvinnlig arvsrätt till tronen.

Gammal tradition

Sedan slutet av 1700-talet har det varit tradition att kungen delat ut en hertigtitel till varje nyfödd prins. Carl XVI Gustaf blev själv hertig av Jämtland och han har valt att till hertigdömen åt sina barn utse, förutom kronprinsessans Västergötland, Värmland för prins Carl Philip och Gästrikland och Hälsingland för prinsessan Madeleine.

I Daniel Westlings fall är det givet att Västergötland blir hertigdömet.

– Nu har vi för första gången kvinnor som är titelbärare. Då blir Daniel Westling hertig av sin hustrus hertiginnedöme, så att säga, säger Göran Alm.

Ingen avundsjuka

I Västergötland ser man nu alltså fram emot att snart ha en hertig, inte bara en hertiginna som förut.

– Kronprinsessan har gjort värdefulla insatser inom flera olika områden. Jag tror att hon nu kommer att fullfölja de satsningarna tillsammans med sin make, säger Lars Bäckström, landshövding i Västra Götalands län, som förutom Västergötland också består av landskapen Bohuslän och Dalsland.

Är dina landshövdingekollegor avundsjuka på dig som styr över ett hertigdöme?

– Jag tror inte det. Skulle det vara så skulle de säkerligen inte visa det, säger Lars Bäckström.

Mest läst