Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Herre på handbollstäppan

Ständigt jagade på hemmaplan, men i Europa är Henrik Signells Sävehof fortfarande underdogs. – Vi gillar de här matcherna väldigt mycket, säger han.

Snön faller tät över Partille. Temperaturen är en bra bit under nollan. Henrik Signell står utanför vad som från och med september blir Sävehofs hemmaborg. Den nya arenan ska locka publik och sponsorer till Partille – och på sikt göra att klubben på allvar kan utmana i europatoppen.

Även om det är bitande kallt i luften runt honom är Sävehofs tränare sedan 2012 varm i kläderna. Med tre raka SM-guld i bagaget blev den här säsongen något av en nystart för 40-åringen. Flera rutinerade spelare lämnade och en ny vinstmaskin skulle monteras ihop. Ett scenario Signell trivs med.

– Det här året har varit det roligaste för mig. Det har varit en utmaning på ett annat sätt än innan. Visst är det på sätt och vis sant att vinnarkultur sitter i väggarna men speciellt i år måste vi jobba för det. Det vi tappade måste vi kompensera med hårdare jobb som lag, säger han.

Etta i Elitserien. Men i Europa går det inte lika lätt. När världens bästa mittsexa Heidi Löke kommer på besök med sitt lag Györi i dag är det en rejäl utmaning för tränaren som av vissa har pekats ut som Sveriges nästa förbundskapten.

– Vi gillar de här matcherna väldigt mycket. Det är en stimulerande möjlighet för oss att skrälla. Men sen är det bara att inse att det kommer bli tufft, väldigt tufft, säger Henrik Signell.

Även om han inte beskriver sig som den största av handbollsnördar har Henrik Signell bevakat det ungerska motståndet noggrant. Och han hoppas ha hittat en svaghet i gästernas stjärntäta bygge.

– Deras försvar känns som en mur som vi med lite list ska ta oss igenom. Jag tror inte vi ska ta upp den fysiska kampen utan komma förbi dem med fart och rörelse.

Med flera år på den yppersta eliten tror han att han vet vad som krävs för att Sävehof ska kunna utmana handbolls-Europas bjässar.

– Framförallt är det tempot. Vi ska ligga på högsta intensitet varje träning och match. Om Usain Bolt springer 100 meter på 11.50 på träning så blir det svårt att slå världsrekord när det är skarpt läge. Detsamma gäller för oss.

I elitserien är ni jagade, i Europa är det ombytta roller. Vad trivs du bäst med?

– Det är häftigt att vilja ta ett steg till och jaga. Samtidigt är det stimulerande, och då speciellt i år, att streta emot så länge som möjligt i Sverige. Känslan att andra lag är trötta på att vi ligger etta är rätt go' faktiskt.

Ålder: 40 år

Roll: Huvudtränare i Sävehof

Klubbar som spelare: Sävehof, Alingsås

Tränarkarriär: Herrjuniorlagstränare i Sävehof, 5 säsonger, assisterande i Sävehofs herrlag, 2 säsonger, huvudtränare i Sävehofs damlag, inne på 4:e säsongen

Kontraktsläge: Kontrakt till 2017

Framtidsplaner: "Jag har ingen plan för var jag vill vara om fem år men jag kan absolut tänka mig att träna ett herrlag eller träna utomlands"

Aktuell: Möter i eftermiddag ungerska Györi i Champions League.

Mest läst