Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Hemtjänsten i Göteborg har glömt bort honom - igen

Ramlar han tar han sig inte upp själv, men flera gånger har hemtjänsten missat sina besök.Nu har SVT:s Uppdrag Granskning på nytt träffat strokedrabbade Thomas Eriksson i Göteborg, och funnit att han blivit bortglömd – igen.

Det var i somras som SVT:s Uppdrag Granskning visade det första reportaget om Hemtjänsten i Göteborgs hantering av stroke-drabbade Thomas Eriksson. Då hade han blivit bortglömd åtta gånger, och nu har UG gjort ett nytt besök hos honom för att se om situationen förbättrats.

Thomas Eriksson har efter sin stroke så dålig balans att han inte kan gå ut själv. Ramlar han kan han inte ta sig upp. De så för Thomas viktiga personliga besöken från hemtjänsten, har sedan oktober i fjol ersatts med ett fem minuters telefonsamtal – samtal som glömts bort fyra gånger sedan slutet av juli, visar Thomas egna anteckningar. Och fyra av de personliga besöken har också missats under samma tidsperiod.

– Det finns ingen ursäkt för det. Ingen ska behöva bli glömd, säger Jan Fagerström, en av de nya enhetscheferna i Bergsjön, till UG.

I Bergsjön pågår ett förändringsarbete för att förbättra kvalitén på hemtjänsten, och en viktig del i arbetet är de egna avvikelserapporterna. I dem kan man se att Thomas Eriksson inte är ensam om att bli bortglömd - över 60 besök har missats i Östra Göteborg mellan maj i fjol och januari i år, visar det sig. Men frågan är hur fullständig rapporteringen är – de åtta tillfällen då Thomas glömts bort går inte att finna, enligt UG.

Enligt socialtjänstlagen har våra gamla rätt till en äldreomsorg där man får leva ett värdigt liv, och känna välbefinnande, konstateras i programmet. Äldreomsorgen bör också bidra till att man känner trygghet.

– Vår politik bygger på en enkel men väldigt fast princip, och det är att när du är som svagast då ska samhället stöd vara som starkast, säger statsminister Stefan Löfvén i ett inklippt tal i programmet.

Thomas Eriksson får i inslaget frågan av UG:s reporter hur trygg han känner sig.

– Noll, blir svaret.

När UG besöker Thomas är det hans 65-årsdag. Det ska inte dröja länge innan det som inte får hända, händer.

Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT1 och SVT Play på onsdag klockan 20:00.

Mest läst