Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Brevet till SVT-ledningen undertecknas bland annat av Belinda Olsson, Johanna Bäckström Lerneby, Karin Mattisson, Sofia Djiobaridis och Janne Josefsson.

Hemliga brevet - här visar SVT-profilerna sitt missnöje

På måndagen kunde GP berätta om ordkriget mellan SVT Göteborgs mest kända profiler och ledningen. Nu kan GP visa det brev som 28 välkända journalister på SVT:s samhällsredaktion skriver till ledningen. Budskapet: De har tappat förtroendet för sin chef, Ylva M Andersson. – Det handlar om att markera en enighet i vårt misstroende, säger Janne Josefsson.

28 SVT-journalister, bland dem Belinda Olsson, Johanna Bäckström Lerneby, Karin Mattisson, Kristina Hedberg, Lina Makboul, Axel Gordh Humlesjö, Sophia Djiobaridis och Janne Josefsson, har undertecknat brevet som är adresserat till SVT:s vd Hanna Stjärne och Maria Groop, chef för SVT:s digitala utveckling samt allmän-tv.

– Brevet är författat på initiativ av andra men jag skrev på för att markera enigheten i det här. Brevet visar att det inte bara handlar om Belinda Olsson och mig, utan att det här är en betydligt djupare förtroendekris på vår arbetsplats, säger Janne Josefsson på Uppdrag Granskning.

Han poängterar att det visserligen inte är de anställda som vare sig tillsätter eller avsätter chefer inom SVT, och att det i sig är en viktig princip.

– Däremot måste chefen ha sina medarbetares förtroende. Här är det helt obegripligt vad Ylva M Andersson gör, och hennes förklaringar gör det inte lättare. Ingen begriper vad det är hon säger.

När GP.se i måndags skrev om storbråket på SVT sade Janne Josefsson bland annat följande om situationen:

– Det är illa, riktigt illa. Jag är verkligt bekymrad över hur de kan ha gjort som de har gjort.

Även kollegan Belinda Olsson var snabb med att uttrycka sin oro.

– För oss har den här krisen utlöst ett kaos, sade hon i måndags.

Ylva M Andersson är chef för SVT Göteborg vill inte i nuläget låta sig intervjuas av GP. Istället hälsar hon, i en skriftlig kommentar, att "det pågår ett intensivt arbete för att hitta en lösning på konflikten. Innan det är klart vill jag inte kommentera."

Enligt Janne Josefsson har SVT-ledningen först nu, sedan samhällsredaktionens programchef Mette Friberg varit sjukskriven i flera veckor, förstått vidden av situationen. Nu är hans uppfattning att de tagit intryck av den kritik som framförts av projektledare och personal.

– Mitt syfte med brevet är att den uppkomna situationen ska lösa sig så snabbt som möjligt. SVT-ledningen har försatt sig i den här situationen, och jag förväntar mig att de löser den. Mette Friberg bör komma tillbaka.

I brevet skriver SVT-medarbetarna bland annat att man har "tappat förtroendet för vår chef här i Göteborg, Ylva M Andersson", "Det innebär en akut skada för vår verksamhet" och "Vi upplever det också som att hon flera gånger inte var ärlig mot oss". I slutet av brevet skriver man också att det finns fler exempel som visar på att Ylva M Andersson inte förstår villkoren för deras arbete.

GP.se har sökt Hanna Stjärne, vd SVT, utan framgång.

Här kan du läsa SVT-profilernas hemliga brev till ledningen i sin helhet.

Läs mer om konflikten på SVT i Göteborg här: Storbråk på SVT - Josefsson i krismöte

Mest läst