Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hemlösa Peter: Givmildheten vid jul snart som bortblåst

  I december kommer tomten till de hemlösa varje dag. Resten av året är det inte många som bryr sig. Peter Ahlborg vill lyfta frågan om bostadsbristen.

  – Jag önskar att politikerna tar tag i frågan på allvar. Jag kommer gärna till dem och berättar om hur det är att vara hemlös, så att de kan förstå problematiken på allvar och kan sätta till de resurser som krävs, säger Peter Ahlborg.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Peter är själv hemlös sedan sju år tillbaka. En separation ledde till att han stod utan bostad och sedan dess har han, trots idoga försök, inte lyckats få någon fast adress.

  – Jag har haft tak över huvudet de senaste åren, men under sex år har jag bott 24 olika ställen. Tidigare hände det att jag tvingades sova i tält eller till och med i en trappuppgång.

  Han har reagerat på att den enorma generositet som många visar gentemot hemlösa under julmånaden är som bortblåst när helgen över. För att få en förändring till stånd behövs den empatin året om, menar han och skrev en debattartikel på temat som publicerades på SVT.se under veckan. Visst är det fint med gåvor, skriver han, men det enda sättet att verkligen komma åt problemet är att lösa bostadsfrågan.

  – Varför inte genomföra Bostad först-projektet i stor skala? skriver han i artikeln. Bostad först är det enda kända projektet som verkligen leder till att de hemlösa får en lägenhet – och behåller den. Alla andra boendeprojekt är som att kasta alla miljoner i sjön.

  Bostad först är en modell som bygger på tanken att en egen bostad är själva förutsättningen för att den som är hemlös ska kunna ta uti med andra problem. Personen får en hyra en lägenhet, i ett vanligt hyreshus, i andra hand, med möjlighet till eget kontrakt efter 18 månader. Hyreslagen gäller, som för alla andra, inga andra krav finns.

  – Jag har fått jättemånga positiva reaktioner på min debattartikel. Som Faktumförsäljare kommer jag i kontakt med mycket folk och jag märker att fler och fler inser svårigheterna med att inte ha en bostad. Många har barn som inte kan flytta hemifrån för att de inte får lägenhet eller har någon släkting som inte kan få tag på en bostad.

  Peter Ahlborgs hoppas att frågan bostadsbristen får hög prioritet under valåret 2014. Det skulle hela samhället tjäna på, anser han.

  Peter Ahlborg har bott utomhus, på vandrarhem och i kommunens akutboenden. Just nu är han inneboende.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.