Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
BB160209BB082

Helt frankt med Andersson – nye Blåvitt-ordföranden talar ut

Tretton frågor till Frank Andersson, Blåvitts blivande ordförande, som avslöjar att han anlitat svart arbetskraft, inte gillar konflikter, vem som vinner allsvenskan och hur han själv var som fotbollsspelare. I söndagens GP kan du läsa en längre intervju med Frank Andersson där han berättar om sin syn på IFK Göteborgs framtid.

Har du anlitat svart arbetskraft?

- Det har jag, även om det var länge sedan. Det var när jag och hustrun skulle flytta till Göteborg. Jag hade en gammal Saab som krånglade och inte särskilt mycket pengar. Då lämnade jag bilen till några kunniga grabbar som fixade den utan närmare redovisning. Trots att 40 år har gått har jag fortfarande dåligt samvete.

Tror du på Gud – eller bara på änglarna?

- Bara på änglarna.

Vilka lik har du i garderoben?

- När jag var runt 17 år och bodde i norra Bohuslän var jag ganska vild av mig. Jag har ingen exakt minnesbild, men frågar du dem som var med vid den tiden så är det säkert någon som minns något jävelskap. Men i modern tid är svaret nej. Hade jag haft några lik av dignitet så hade de säkert ramlat ut under min tid som politiker.

Inte ens p-böter eller fortkörning?

- Att jag får p-böter händer – men fortkörning var länge sedan. Jag brukar hålla mig ganska lugn.

Vad är en gråsosse?

- Det är en sådan som jag. En som varit med länge i rörelsen, som började som ung radikal i SSU och hade svar på alla frågor – och inte minst kritiserade dåtidens gråsossar. Nu är jag själv en sådan som de unga och radikala i partiet kallar gråsosse. Med tiden mognar man, får perspektiv och blir förhoppningsvis klokare. Nu är frågorna fler och svaren färre.

Vem vinner allsvenskan 2016?

- IFK Göteborg.

Har du haft ett riktigt jobb någon gång?

- Jag är utbildad byggnadssnickare och utbildad fritidspedagog och har jobbat inom båda områdena. Jag har dessutom varit oljesanerare och jobbat med utbildning inom ABF, Arbetarnas bildningsförbund. Så ja, jag har haft riktiga jobb.

Du anade en politikerfördom i frågan?

- Efter 20 år som heltidspolitiker vet jag att det förekommer uppfattningar om den rollen som inte riktigt stämmer med verkligheten, att man på något sätt bara skulle glida omkring. Min fru, som jobbat inom förskolan, var en gång på ett möte där villkor och löner diskuterades och där det bland annat klagades på politiker. Hon sa: "I morgon ska jag ta med Franks almanacka så ska vi se vem som har lägst timpeng". Det blev ofta långa dagar, många möten på kvällar och helger. Så det är knappast av ekonomiska skäl man blir politiker. Det är precis som med föreningslivet. Man måste brinna för uppgiften.

Är du fåfäng?

- Fåfäng och fåfäng… Jag gillar att hålla mig i form, att vara hel och ren, och har inget emot en snygg kavaj.

Ditt starkaste fotbollsminne?

- Det har jag som grabb. Det var en lördag, vi lämnade Rabbalshede för att åka ända till Göteborg för att se IFK Göteborg mot IFK Norrköping på Ullevi. Det var kallt, ruggigt och ingen större match, om jag minns rätt. Men för mig var det en fantastisk händelse. Att vara där, uppleva stämningen och se spelarna som jag bara läst om, var hur stort som helst. Den känslan vill jag föra vidare, jag vill att dagens familjer ska kunna gå på match utan rädsla för huliganbråk, jag vill att barnen ska få känna all den glädje som en match kan innebära, den som jag själv upplevde.

Dina bästa sidor?

- Jag är social, bra på att prata, bra på att ta folk. Jag är duktig på att sy ihop olika viljor och få dem att dra åt samma håll så att någonting blir gjort.

Dina sämsta?

- Jag gillar inte konflikter. Inte så att jag är konflikträdd – under mina år som politiker hade jag åtskilliga duster i sakfrågor utan att för den skull sova dåligt om nätterna. Det handlar mer om att jag inte gillar när det blir personligt, när det påverkar relationen med en annan människa. Då mår jag inte så bra.

Som bäst spelade du boll i dåvarande division III – beskriv dig som fotbollsspelare:

- Jag var en långsam mittback. Placeringssäker och bra med boll – men lite för sen i steget. Jag vet precis hur det känns att bli frånsprungen av en snabb liten jävel…

Mest läst