Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Helmanliga börsbolag hängs ut

Hundra svenska börsbolag, eller nästan 40 procent av företagen på Stockholmsbörsen, har inte en enda kvinna i ledningsgruppen.

– Vi går en ganska sorglig framtid till mötes om vi fortsätter så här. Det måste ske en förändring, inte för kvinnornas skull utan för svenskt näringslivs skull, säger Rebecca Lucander, vd för stiftelsen Allbright som ligger bakom den nya "svarta listan".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Finansmannen Sven Hagströmer, stiftelsens initiativtagare och finansiär, är lika bekymrad. Hela kapitalismen bygger på idén om meritokrati, att det är kompetens som ska belönas, säger han.

– Jag vill försöka påverka mig själv och mina kollegor i näringslivet att göra någonting åt det här. Åsidosätter man meritokratins krafter så kommer kapitalismen att gå åt helvete.

Sten i glashus

Både Lucander och Hagströmer pekar på att kvinnorna i dag är i majoritet på de högre utbildningarna, vilket alltså inte återspeglas i många ledningsgrupper.

– När man konsekvent väljer bort kvinnors kompetens så utnyttjar vi inte hela begåvningsreserven, utan bara halva, säger Lucander.

Öresund, där Sven Hagströmer länge varit storägare och styrelseordförande, är ett av börsbolagen på svarta listan. Och i Avanza där han också har mycket stort inflytande är jämställdheten rätt medelmåttig, enligt Allbrights rankning.

– Jag tycker att det är bättre att sitta i glashuset och kasta sten än att sitta med armarna i kors, försvarar sig finansmannen.

Vill byta fokus

Debatten om mansdominansen i näringslivet handlar i dag mycket om styrelserna, något som Allbright vill ändra på. Den verkliga makten finns inte i styrelserummen, menar Rebecca Lucander.

– Det är inte i styrelserna som den dagliga driften av företagen sker, det är i ledningsgrupperna, säger hon och tillägger att företagsledningen är en viktig rekryteringsbas när styrelseledamöter ska utses.

Scania är ytterligare ett bolag som svartlistas, vilket inte överraskar presschefen Hans-Åke Danielsson. Men han understryker att det under den allra högsta ledningen sker en ökning av andelen kvinnliga chefer.

På frågan om svartlistningen kan göra kvinnor mindre benägna att söka sig till Scania svarar han:

– Det kan man inte utesluta. Ur rekryteringssynpunkt så kan det vara negativt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.