Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Hells Angels dominerar i Göteborgs undre värld

Välbeväpnade, cannabisförsäljande förortsgäng till trots. Polisens underrättelsetjänst bedömer fortfarande Hells Angels som starkaste grupp i den undre västsvenska världen.

De ständigt återkommande skottlossningarna i Biskopsgården, Backa, Angered och Frölunda har tvingat polisens att inrätta särskilda kommenderingar – vilket i sin tur medfört rejäla omfördelningar av resurser.

Det har märkts både här och där.

Nerdragningar i bekämpandet av prostitutionsverksamheten är ett exempel, sparande i kampen mot mängdbrottslighet ett annat.

HA är dessutom en av de organisationer som under de senaste två och ett halvt åren sluppit den mest ihållande punktmarkeringen.

- Jo, så är det nog. Vi mäktar inte riktigt med. Vi har dom under kontroll, men inte mycket mer, säger kriminalkommissarie Sven Lindgren, polisens sakkunnige när det gäller mc-kulturen i Västsverige.

Läs också: Mordet på Anton: Indrivning som gick snett

Grafik: Här är Hells Angels-klubbarna i Västsverige

Detta syns, om inget annat, inom åklagarmyndigheten.

Allt färre medlemmar i den rödvita sfären åtalas i mål av typen brott mot knivlagen, olovlig körning, drograttfylla, ringa narkotikabrott och för diverse fordonsbrister.

Det är ett tydligt tecken på att den tidigare så energiska bevakningen tappat i intensitet.

Hells Angels har under 2000-talet sysslat mindre med våldsbrott än rivalerna inom Bandidos, och istället ägnat kraft åt att tjäna pengar.

- Främst rör det sig om indrivningar och utpressningar. Där finns ett betydande mörkertal. Vi ser att HA-killarna ofta har stora ekonomiska tillgångar, samtidigt som vi har väldigt få offer som anmäler. Min slutsats är att den här verksamheten pågår i det tysta, förklarar Sven Lindgren.

Kontakter inom cannabisdistributionen, inte sällan i grossistledet, ger intäkter.

Även häleri av kapitalvaror har ingått som en specialitet.

Det är ett i många fall svårbevisat brott, som – till skillnad från den grova stölden – inte straffas särdeles hårt i händelse av fällande dom.

Såväl hotbrott som tillgreppsbrott utförs mestadels av så kallat associerade, personer med kopplingar till medlemmar.

Dessa betalar, efter fullgjord insats, procent av inkomsterna till den lokala klubben.

Den jämförelsevis- diskreta, tysta affärsstrategin gör – enligt polisens underrättelserotel – Hells Angels till den farligaste sammanslutningen inom grov organiserad brottslighet i Västsverige.

Det världsomspännande kontraktnätet innebär också ett oöverträffat latent våldskapital.

- Dom sköter sig själva. Vi har exempelvis inga belägg för några kontakter mellan HA och några av de territoriella gäng som härjat runt om i Göteborg, konstaterar Sven Lindgren.

Mest läst